ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нишки гимназијалци направили филмове о жртвама фашизма у Другом светском рату

Национални празник, Дана сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, 22. 04. 2015. године у Нишу је обележен свечаном академијом коју су заједно припремили ученици и професори нишких гимназија „Стеван Сремац“ и „Бора Станковић“.

Академији је присуствовао и министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић. У обраћању ученицима, наставницима и гостима министар је рекао „Памтити, сећати се, обележити места страдања је одговорност државе и појединца. Због тога се од образовања очекује да допринесе изградњи: одговорног односа према прошлости и култури сећања; демократских вредности које подразумевају поштовање људских права, спречавање злочина против човечности и развијање интеркултуралног дијалога“.

Министар Вербић је  изразио задовољство што није у прилици да решава проблем вршњачког насиља у школи, већ да може да види како се ученици путем видео записа боре против насиља и како чине велике кораке да се прошлост не заборави. изразио задовољство што није у прилици да решава проблем вршњачког насиља у школи, већ да може да види како се ученици путем видео записа боре против насиља и како чине велике кораке да се прошлост не заборави.

Поред министра Вербића, Академији су присуствовали и представница Министарства спољних послова Весна Филиповић, председница Јеврејске општине Ниш Јасна Ћирић, званичници града и округа, наставници, родитељи и ученици.

Током Академије, приказана су и два филма о страдању у Другом светском рату, која су припремили ученици у оквиру пројектне наставе. Ученици Гимназије „Стеван Сремац“, заједно са професорком историје Вером Дујаковић, у оквиру пројекта Покрени сећање су припремили филм Логор Црвени крст који говори о жртвама овог логора у Другом светском рату.

У оквиру пројекта Marketplace of Ideas ученици Гимназије „Бора Станковић“ заједно са професором Марком Димитријевићем и уз велику подршку јеврејске заједнице Ниша и Јасне Ћирић су припремили филм под називом „Приче о породици Мандил“, јеврејској породици из Ниша.

Loading