ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ниш:Завршена јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању

Јавна расправа о Нацрту закона о високом образовању завршена је данас трибином у Ректорату Универзитета у Нишу. Расправи су присуствовали бројни декани, продекани, професори и студенти. Отварајући јавну расправу министар просвете, науке и технолшког развоја Младен Шарчевић је рекао да је Минстарство у припрему нацрта , кроз радну групу укључи све релевантне чиниоце, и нагласио да ће сви пристигли предлози бити размотрени, а неки од њих и уграђени у нови законски предлог.

Нацрт закона представила је Проф. др Весна Мандић, помоћник министра за развој и образовање. Она је рекала да закон који је тренутно на снази има доста добрих решења, али да су се нека од њих у пракси показала као неприменњива. Решавање проблема који су се јавили у пракси  било је у фокусу рада на закону. Намера новог закона је да створимо могућности за образовање креативне младе генерације која ће знања усвајати током целог живота, као и да омогућимо бољу међународну отвореност система образовања.

Након презентације Нацрта закона ученици трибине изнели су своја виђење предлога Минситарства, похвале и примедбе.  Сви предлози достављени су Министарству у писаној форми.

Иначе, нацрт је припремила петнаесточлана радна група који су чинили представници Националног савета за високо образовање, Комисије за акредитацију и проверу квалитета, Конференције универзитета, Конференције академија струковних студија, Универзитета у Београду, Уницерзитета у Новом Саду, Универзитета у Нишу, Универзитета у Крагујевцу, Државног универзитета у Новм Пазару, Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Универзитета Сингидунум и Министарства посвете, науке и технолошког развоја.

Loading