ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нове технологије и инклузивно образовање

Група за социјалну инклузију учествовала је на конференцији „Нове технологије у образовању“ у организацији Британског савета 26. и 27. фебруара.
Током два дана конференције Група је била укључена у организацији сесије за инклузивно образовање у сарадњи са Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва. На сесији су се представили наставници који имају сјајне примере добре праксе укључивања нових технологија у раду са децом и ученицима из осетљивих група.
Представљена су техничка решења за примену говорних технологија за српски језик – аудио библиотеке за студенте који је развио Факултет техничких наука у Новом Саду. Затим су биле представљене различите образовне игре и интерактивне и мултимедијалне апликације Електротехничког факултета у Београду http://www.icef.etf.rs/ и Одсека за логопедију Едукацијско-рехабилитацијског факултета у Загребу http://www.ict-aac.hr/index.php/hr/ које активно укључују ученике који су слабовиди и слепи, а и оне игре које су намењене ученицима са дискалкулијом, аутизмом и тешкоћама у говору. За учење у покрету представљено је решење коришћењем Xбоx кинецт-а.
Учесници су могли да се упознају и са начинима на који се одабира асистивна технологија у складу са индивидуалним потребама детета.
Представници из Завода за уџбенике и наставна средства из Црне Горе представили су прилагођене уџбенике у ДАИСY формату намењене ученицима који су слепи и слабовиди.
У сарадњи са школом Милан Петровић, Тимом за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Група је израдила и приручник за прилагођевањем електронског наставног материјала за сву децу.

Публикацију можете преузети овде.
На главном делу у петак у сали ЕНТЕР, представница Групе предавала је на тему „Унапређење инклузивног образовања употребом ИКТ-а“. Представљена је Група и њене активности и истакнута је важност употребе нових технологија у настави како би се задовољиле потребе свих учесника у образовању.

Loading