ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови члан тима Министарства

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ојачало је свој тим доласком новог помоћника министра за основно и предшколско образовање. На чело овог сектора Влада Републике Србије именовала је учитељицу Жељана Лукић Радојичић.

Учитељица Жељана, како је зна велики део запослених у образовању у Србији, рођена је у Бановићима у Босни и Херцеговини, где се и школовала. Педагошку академију завршила је 1989. године у Тузли, 2001. године дипломирала је на Учитељском факултету у Бијељини, а затим је завршила мастер студије на Учитељском факултету у Београду 2011. године и тренутно је на докторским студијама.

Радила је у неколико школа, а последње радно место пре доласка у Министарство просвете, науке и технолошког развоја је ОШ „Милан Ракић“ у Мионици, у којој је била учитељица од 1996. године, и то у Издвојеном одељењу у Горњој Топлици. Идејни је творац туристичко-образовног концепта “Чаробно село“ у Бањи Врујци и директорка Дечјег образовног центра „Чаробно село“ које је јединствени концепт у Србији и пример добре праксе препознат не само широм Србије већ и у Европи.

„Чаробно село“ је рурални дечји образовни центар намењен за извођење излета, екскурзија, рекреативних настава и летњих кампова и кроз њега је до сада прошло више од 3000 деце из градова, међу којима су деца из Кембриџа.

Објавила је више научних и стручних радова, ауторка је неколико акредитованих програма стручног усавршавања и учествовала је у организовању великог броја конференција, пројеката, округлих столова, саветовања, студијских путовања…

Освојила је бројне награде, међу којима су и Светосавска награда Министарства просвете, науке и технолошког развоја (2013), награда за најбољу методолошку праксу, “March in March”, у оквиру ЕУ пројекта “Учинимо науку атрактивном у школама” (2015), Најбољи едукатор Србије (2014) и друге.

Активни је члан у више домаћих и међународних стручних организација, друштава и удружења међу којима су Кластер „Образовни туризам Србије“ чији је заменица директора, потпредседница је УГ Креатива, а такође је била секретар у Друштву учитеља Мионица, члан Извршног одбора Савез учитеља Србије, Носилац титуле „Нај жена“ Србије за 2014, покретач пројекта неформалног образовања младих сеоских жена Општине Мионица (2014) који је од стране Европске тренинг фондације проглашен за један од седам најбољих Европи.

Веома је активна у онлајн заједници наставника, пише блогове „Креативна чаролија“ и „Дечји сабор Врујци“ и администрира неколико сајтова.

Loading