ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови објекат Српске основне школе у Ловри има савремене услове за учење и рад

У оквиру Српске основне школе у Ловри, у Мађарској, која има традицију дужу од 260 година данас је свечано отворен нови објекат, који пружа савремене услове за учење и рад.

Ова школа ради као подружница Српског образовног центра „Никола Тесла“ из Будимпеште, а изградњу новог дела зграде ове школе финансирала је Влада Мађарске.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Јовић указао је на значај и заслуге Српске школе у Ловри у неговању српског језика и културе. Он је захвалио мађарској влади на подршци у реализацији овог пројекта.

На добитку нису само српски ученици и њихови родитељи, већ читав ловрански крај, имајући у виду да ову школу похађају и припадници мађарске националности и да се у овој усванови не негују само српски језик и култура, већ и вредности већинског народа“, рекао је Јовић.

Он је подсетио на пријатељске односе Србије и Мађарске и најавио да ће Министарство просвете, научног и технолошког развоја Републике Србије и даље свесрдно помагати овакве напоре двеју националних заједница и двеју суседних земаља.

Свечаности је присуствовао и државни секретар за верске и националне заједнице Миклош Шолтеш који је истакао да се пријатељство српског и мађарског народа развија посебно интензивно у последњих 10 до 12 година.

Догађају су присуствовали и представник српске националне заједнице у Мађарском парламенту Љубомир Алексов, председница Самоуправе Срба у Мађарској Вера Пејић Сутор, директорка Српске школе „Никола Тесла“ Јованка Ластић и други.

Loading