ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови пројекат за бољу превенцију вршњачког насиље

У циљу унапређивања система за превенцију и реаговање на вршњачко насиље у школама у Србији и пружање подршке безбедном школском окружењу, Министарство просвете и Савет Европе, уз подршку Немачке, започели су пројекат “Превенција вршњачког насиља у школама”.

У оквиру пројекта биће спроведено велико национално истраживање о добробити ученика и ученица, дигиталном насиљу и другим облицима насиља, у циљу идентификације кључних области у којима је неопходна интервенција, најављено је на догађају на коме је представљен Пројекат.

Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању у Министарству просвете нагласила је да Министарство просвете, образовно–васпитне установе и запослени у школама улажу континуиране напоре у подршци ученицима у усвајању социо-емоционалних вештина у безбедном школском окружењу.

Резултати које добијемо истраживањем указаће нам на кључне области у којима је неопходна интервенција зарад успостављања безбеднијег школског окружења и ефикасније превенције и одговора на насиље. Истраживање ће бити спроведено на територији Србије на репрезентативном узорку основних и средњих школа и обухватиће три групе испитаника – ученике, родитеље ученика и запослене, укључујући и директоре и стручне сараднике“, објаснила је Вуковићка и додала да ће на основу прикупљених података бити израђене препоруке за унапређење политика у области образовања.

Морамо бити непоколебљиви и истрајни у напорима усмереним на борбу против вршњачког насиља. Имамо прилику да донесемо позитивне промене и негујемо окружење поштовања, емпатије и разумевања у нашим образовним институцијама кроз заједнички рад и снажну посвећеност”, нагласио је Јанош Бабић, шеф Мисије Савета Европе у Београду.

Весна Атанасова, шефица Одељења Савета Европе за образовање, истакла је да ће јединствена методологија Савета Европе помоћи свим заинтересованим странама и партнерима да боље разумеју основне узроке насиља у школама и да ће, као резултат, пројекат предложити решења заснована на подацима за њихово ефикасно решавање

Такође, у оквиру Пројекта, постојећи ресурси, алати и методологије Савета Европе за превенцију насиља (укључујући и дигитално), биће прилагођени нашем окружењу и дати школама на употребу.

Догађају поводом представљања пројекта “Превенција вршњачког насиља у школама” присуствовали су амбасадори земаља чланица Савета Европе, укључујући Финску, Норвешку, Словачку, као и представници И представнице амбасада Албаније, Канаде, Чешке Републике, Данске, Грчке, Израела, Словеније и Украјине. Високи званичници из институција у Србији, укључујући заштитника грађана, повереницу за заштиту равноправности, представнике Министарства просвете, Завода за унапређивање образовања и васпитања, Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Института за ментално здравље, академске заједнице и други чланове и чланице дипломатског кора такође су учествовали на догађају.

Loading