ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Нови стандарди за квалитет уџбеника и приручника у средњим стручним школама

Поводом иницијативе коју је покренуло Координационо тело средњих стручних школа, министар Вербић најавио је данас да ће искористити своју законску могућност и да ће након истека три месеца, када је требало да то учини Национални просветни савет, усвојити нове стандарде за квалитет уџбеника. Овиме ће стандарди уџбеника бити модернизовани и усклађени са новим законом, а средње стручне школе добиће уџбенике и приручнике за 901 предмет, који сада не постоје.

Закон о основама система образовања и васпитања прописује да ако Национални просветни савет у року од три месеца од пријема предлога нових стандарда, што је било 11. јануара, не донесе акт, министар може да га донесе. Национални просветни савет није усвојио предлог ни на последњој седници.

„Ако став о томе не буде имао Национални просветни савет, а сада је већ евидентно да неће имати довољно брзо, ја ћу искористити своју законску могућност да после три месеца нерешавања тог проблема, као министар донесем одлуку и усвојим те стандарде“, рекао је министар Вербић после скупа о унапређењу квалитета образовног система, одговарајући на питања новинара.

Министар Вербић је казао да су ти нови стандарди неопходни како би средње стручне школе коначно добиле уџбенике и приручнике које до сада нико није желео да штампа.

„Ми смо обавезали Завод за уџбенике да они штампају и дали могућност заједницама средњих стручних школа да они пишу те уџбенике и приручнике, али они то не могу да раде без усвојених стандарда“ навео је министар Вербић.

Подсећамо, законски рок за усвајање стандарда од стране Националног просветног савета истиче у понедељак, 11. априла. На стандарде се због чекања на конституисање Савета чекало много дуже. Представници средњих стручних школа апеловали су на министарство да искористи све потребне мере да се стандарди усвоје. Због малог тиража претходних година ученици средњих стручних школа били су без уџбеника из укупно 901 предмета, што је новим Законом о уџбеницима решено увођењем приручника.

Loading