ЋИРИЛИЦА | LATINICA

О насиљу не треба да ћутимо и да се правимо да не постоји

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић на округлом столу под називом „Улога образовно-васпитног система у превенцији и одговору на родно засновано насиље међу и над децом/ученицима“, поручио је да је најгоре што можемо да учинимо – да ћутимо о насиљу и да се правимо да не постоји.

Како је министар Вербић навео образовно – васпитни систем ради више од 10 година на успостављању процедура које би штитиле ученике и сву децу од било ког облика насиља, злостављања и занемаривања.

„Приоритет Министарства је осигурање безбедног и подстицајног окружења за раст и развој деце, што захтева одговорно реаговање и интензиван рад свих нас на превенцији насиља“, рекао је министар Вербић.
Министар просвете, науке и технолошког развоја је рекао да су покренуте активности на усклађивању уџбеника који треба да буду родно осетљиви и недискриминаторни, а да је при крају издрада правилника о препознавању свих облика дискриминације у систему образовања.
Истакавши да је неопходан рад на превенцији насиља, Вербић је напоменуо да је потребно оснажити ученике и наставнике на правовремено реаговање у кризним ситуацијама.
Говорећи о активностима у последњих година на превенцији насиља, министар Вербић је навео програм „Школа без насиља“, који је примењен у 274 основних и средњих школа, обучавање запослених за поступање у случају породичног насиља.
Он је додао је у Министарству покренут СОС – телефонска линија за пријаву насиља и да је креиран упитник за процену безбедности у школском окружењу како би се успоставио систем праћења и анализе безбедности у образовним установама.

Наводећи да је прихватање родно заснованог насиља на прилично високом нивоу у Србији, директор Канцеларије Уницеф-а у Србији Мишел сен Ло рекао је да забрињава што велики број њих такво насиље одобрава. Сен Ло је навео да је у 2014. години, 47 жена у Србији убијено у породичном насиљу, а да је истраживање показало да се 80 одсто било којег насиља над женама одвија пред децом.
Према његовим речима, Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Уницеф више од 10 година сарађују како би се допринело превенцији насиља над децом и међу децом и како би се правовремено деловало у заштити деце од насиља.
Он је указао да су родни стереотипи свуда присутни – у медијима, на улици, у домовима, чак и у школским уџбеницима, а да се жене у Србији обично приказују стереотипно и да доминира патријахални модел друштва.
Повереница за заштиту равноправности Невена Петрушић је рекла да је велики број публикација, истраживања и анализа наставних садржаја показао колико има дискриминаторног у тим програмима и у функцији одражавања стереотипа.
Она је оценила да је потребно водити рачуна о томе какве се поруке кроз образовни систем шаљу дечацима и девојчицама.

Loading