ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележен Дан САНУ

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и помоћник министра Виктор Недовић присуствовали су данас свечаности поводом Дана Српске академије наука и уметности (САНУ), која обележава 178 године постојања.

Указом кнеза Михајла 19. новембра 1841. године формирано је Друштво српске словесности на предлог два великана, Јована Стерије Поповића и Атанасија Николића.

Председник Српске академија наука и уметности Владимир Костић позвао је у свом обраћању академике да „истрају у очувању начела и принципа – камена-темељца“ те установе истичући да значај институције превазилази сваког члана академије.

Пред Академијом је, у овим временима подела, сучељавања и отворених вређања, готово просветитељска обавеза да сопственим понашањем и праксом укаже да је могуће у супротстављању мишљења сачувати поштовање за саговорника, па и радозналост да се чује другачије мишљење. Та линија до сада, са задовољством констатујем, није пређена, казао је он на свечаности у Београду.

Свечаности поводом Дана САНУ присуствовали и ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић, патријарх српски Иринеј и председник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

Loading