ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обележен Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици обележен је данас свечаном академијом и уручивањем видовданских признања на Факултету техничких наука, у присуству бројних званичника из света образовања, науке, културе и политике.

Свечаности је присуствовао и помоћник министра за високо образовање др Александар Јовић који је честитао студентима и наставном кадру дан Универзитета и поручио да ће Министарство просвете у складу са целокупном државном политиком, наставити да пружа материјалну и сваку другу врсту помоћи.

И да је улога овог Универзитета само у томе да чува српски језик, културу и идентитет на овим просторима, рекли бисмо и то је доста. Да кажемо да је довољно да обезбеди високообразовни кадар за наше институције на Косову и Метохији, рекли бисмо и више него доста. Међутим, овај Универзитет не преживљава. Овај универзитет живи“ рекао је Јовић и додао да су професори и студенти, као уосталом комплетан универзитет, препознати на европској и светској сцени, као установа од поверења“, навео је Јовић.

Ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици проф. др Небојша Арсић поздрављајући присутне рекао је да је у првом конкурсном кругу, број студената који су конкурисали за упис на десет факултета Универзитета, довољан да попуни 70% слободних места.

Дајемо све од себе да наставни процес тече неометано. Нама је то најсветија дужност – да образујемо младе људе. Међутим, од највећег приоритета нам је безбедност студената. Имајући у виду какве су нам мере наметнуте, недемократске, против људских права, ускраћена нам је слобода кретања, сви знамо за проблем са регистарским таблицама, многи студенти не могу да присуствују предавањима и другим наставним активностима. Ми се нисмо предали. Чинимо све да у таквим ненормалним околностима одвијамо наставу неометано“, навео је Арсић и додао да се Универзитет техничком опремом и осавремењује захваљујући пре свега финансијама које одваја Влада Србије посредством Министарства просвете.

Ове године, Видовданске повеље, које се уручују за допринос у јачању и афирмацији универзитета, уручена је и државној секретарки у Министарству просвете проф. др Маријани Дукић Мијатовић, која ове године није била у могућности да присуствује свечаности, те је захвалност и честитке упутила пригодиним писмом које је на академији прочитано:

Провела сам са вама претходна два Видовдана и учинили сте ми част и привилегију, да обележим са вама Дан Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици и да заједно славимо успехе српског образовања, науке и традиције на Косову и Метохији – образовања чији је стожер управо Универзитет, који је и светионик у овим тешким временима за цео наш народ, вас који сте изложени бруталним нападима, хапшењу и кршењу свих слобода и права, које би требало да су вам гарантоване, али и нас, који са стрепњом свакодневно тражимо начин како би вам помогли, улили наду и сигурност и показали братску љубав и подршку. Универзитет у Приштини и сви факултети у његовом саставу прошли су кроз највећа искушења, као што пролазе и данас. Ови изазови нису се односили само на обезбеђивање континуитета у одржавању наставе, већ су они дубоко били повезани са судбином и страдањем нашег народа на овим просторима. Драги сународници, колеге и студенти, успели сте! Ваш универзитет и даље живи, факултети у вашем саставу и даље раде, студенти и даље студирају! И даље нас има на Косову и Метохији! Желим да вам се захвалим на истрајности, мудрости и храбрости! Хвала вам и што сте ме препознали као искреног саборца! Желим да вам честитам на свему што сте кроз ове деценије постигли, на континуитету који сте у најтежим тренуцима обезбедили, мислећи пре свега на младе и будућност нашег народа на овим просторима. Влада Србије је уз вас и на нашу подршку можете рачунати! Живела Србија!”

Видовданске плакете уручене су и Српском привредном друштву – Фондацији „Привредник“, Јавном предузећу „Службени гласник“, Универзитету у Лублину чији представници су такође боравили овим поводом у Косовској Митровици, Министарству културе, Народној банци Србије и донатору из Чикага Милошу Миливојевићу. Видовданска признања уручена су професорима универзитета, за свеукупне научне, стручне и педагошке резултате постигнуте у овој школској години, док су диплома „Истакнути студент“ и новчане награде, додељене најбољим студентима са свих десет факултета.

Програм академије пригодним музичким интермецима, обогатили су Црквени хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице и студенти Факултета уметности.

Loading