ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обезбеђени бесплатни уџбеници прилагођени потребама ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом

Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставља са интензивним активностима у процесима развоја инклузивне праксе обезбеђивањем уџбеника који су прилагођени потребама ученика са сметњама у развоју и инвалидитетом у оквиру Програма „Бесплатни уџбеници“.

Право на бесплатне уџбенике, у складу са одговарајућом одлуком Владе Републике Србије, имају, између осталих, и ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану, као и ученици који образовно-васпитни рад не остварују по индивидуалном образовном плану, али имају потребу за прилагођавањем (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат).

Испорука прилагођених уџбеника за школску 2022/23. годину је у завршној фази. За прилагођене уџбенике из републичког буџета издвојено је бруто 28.347.862 динара.

За школску 2022/23. годину прилагођено је укупно 2593 уџбеничких јединица за ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом међу којима су се први пут нашли и прилагођени уџбеници у електронском формату са видео садржајима на српском знаковном језику за ученике оштећеног слуха.

У последње четири школске године прилагођено укупно 12.925 уџбеничких јединица.

Loading