ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Падина, Ковачица: образовање на матерњем језику

Реформе образовања крећу у основним школама од наредне школске године, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић приликом обиласка Основне школе ”Маршал Тито” у селу Падина, општина Ковачица.

”Драго ми је што видим једину велику школу у сеоској средини. Имате сјајне услове за спорт, чак три фискултурне сале, а оно на чему ћемо заједнички радити наредних месеци је подизање информатике”, рекао је министар и указао да је образовање на матерњем језику свих националних мањина оно чиме Србија  треба да се  поноси.

Наства у овој школи се изводи на словачком језику, док српски језик као нематерњи  уче сви ученици. ”Општина Ковачица позната је по томe што свако говори свој језик,, а сви се разумемo. Двеста година чувамо традицију и добре међунационалне односе”, рекао је председник општине Милан Гарашевић.

У Падини живе претежно Словаци, а средину одликује мултикултуралност, вишејезичност и мултиконфесионалност. Та специфичност се пројектује и на живот школа у овој средини, тако да се у 7 основних  школа настава реализује на 4 различита језика: на српском, мађарском, румунском и словачком језику.

Loading