ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Образовни систем Србије негује културу сећања на жртве свог, али и свих других народа

Поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста Министарство просвете подсећа да неговање културе сећања представља нашу обавезу и да образовни систем игра снажну улогу у том процесу.

У циљу неговања културе сећања у школама широм Србије реализују се наставне и ваннаставне активности посвећене темама прошлих ратова и страдања различитих народа, уз подстицање емпатије према жртвама свог, али и свих других народа. Кроз разне активности код ученика се подстиче свест о значају поштовања људских права и вредновања људског достојанства, емпатији, равноправности, а ученици освешћују и постојеће предрасуде и стереотипе.

Министарство пружа системску подршку наставницима и ученицима за реализацију ових садржаја и активности, а од ове године свим просветним радницима је на Националном образовном порталу доступна посебна страница са материјалима, приручницима и примерима добре праксе које могу користити у настави.

Наставници  их могу користити као оквир за проучавање догађаја из прошлости, уз разматрање тога како он обликује садашњост. Подучавање и учење о геноциду над Србима, Ромима и Холокаусту Јевреја пружа суштинску могућност за подстицање критичког мишљења, друштвене свести и личног напредовања.

У складу са културом сећања, образовање о холокаусту препознаје се и кроз сарадњу Министарства са Музејем жртава геноцида, као и међународним институцијама као што су Меморијална установа жртава и хероја Холокауста у Јад Вашему (држава Израел), Le Memorial de la Shoah – Музеј и центaр за документацију (Париз) и Центра за документацију и истраживања Централне Европе – Centropa (Берлин).

 

 

Loading