ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Обустављена блокада Филозофског факултета

Студенати који већ осам недеља држе у блокади Филозофски факултет Универзитета у Београду потврдили су у уторак, 2. децембра увече Министарству просвете, науке и технолошког развоја да прекидају блокаду.

Несметано обављање наставе почиње у среду, 3. децембра.

Иако се ради о унутрашњем питању Филозофског факултета које је обухваћено његовом аутономијом, с обзиром на то да је блокада дуго трајала и да су се дешавања на факултету отргла контроли, Министарство је понудило управи факултета да посредује у решавању овог проблема.

„Имали смо неколико консултација са деканом и другим представницима факултета, а разговарали смо и са студентима, чули смо и њихово виђење дешавања и објашњење захтева које су имали према управи факултета“, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић.

Након разговора са деканом и управом факултета, договорено је да се студентима који се финансирају из буџета дозволи да бесплатно упишу максимално 72 бода, укључујући и оне заостале из претходне године.

„Декан нам је потврдио да ће донети одлуку којом се то одобрава. С друге стране, студенти су данас на свом збору прихватили да одблокирају факултет. Очекујем да ће сада отпочети прави дијалог између студената и управе факултета“, навео је министар Вербић.

„Свакодневно смо имали прилику да сазнајемо из медија о нападима на професоре и студенте, о све већем броју кривичних пријава, о катастрофалном стању зграде факултета… Највише ми је жао студената који су желели да имају наставу, а били су спречени, као и њихових родитеља“, навео је Вербић.

Управа факултета испланираће надокнаду предавања. Очекујемо да ће и студенти и професори интензивирати рад како би се умањиле последице изгубљених осам недеља.

Након решења овог проблема, Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће наставити дијалог са свим факултетима као и студентским организацијама, како би се квалитет високошколског образовања подигао на виши ниво.

Loading