ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Од данас онлајн заказивање уписа будућих ђака првака

Од данас доступна је нова услуга на порталу еУправа – електронски упис (еУпис) за заказивање тестирања и упис будућих ђака првака. Родитељи могу да на једноставан начин закажу термин у основној школи за упис и тестирање детета. Одласком у основну школу у заказаном термину родитељи завршавају све активности у вези са уписом, без потребе да доносе иједан папирни документ.

Термин у основној школи може да се закаже преко портала еУправа или директним контактом са школом путем телефона или мејла. Родитељ више не доноси извод из матичне књиге рођених, уверење о похађању предшколског програма, доказ о лекарском прегледу детета и потврду пребивалишта, јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем.

Изузетно, обавезно је донети у школу лекарско уверење ако је преглед обављен пре објављивања ванредног стања 16. марта или код приватног лекара, невезано за датум.

Свака основна школа је у обавези да понуди термине за упис и тестирање за период од 1. јуна до 20. јула, а услуга еУпис ће бити доступна на порталу од 28. маја до 10. јула. Уколико случајно школа није објавила термине или су сви термини попуњени, потребно је да их грађани контактирају телефоном. Школе су имале обавезу до почетка ове услуге да свим родитељима, који су поднели молбу за упис у школу којој територијално не припадају, доставе одговор ради заказивања уписа. 

На порталу еУправе, родитељима је на располагању и именик са контактима свих основних школа, као и контакт центар Министарства просвете, науке и технолошког развоја на броју телефона 011/7350-557, док су оператери доступни радним данима од 7.30 до 15.30 часова.

Услугу еУпис успоставила је Канцеларија за ИТ и еУправу у сарадњи са Кабинетом председнице Владе, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством здравља.

Како да упишете дете у школу електронским путем (кораци):

  • Уколико нисте, потребно је да се региструјете на порталу еУправа. Детаљно упутство можете пронаћи овде;
  • Након успешне регистрације потребно је да се пријавите на портал (упутство за пријаву);
  • Из менија одаберите Услуге > Образовање > еУпис, где можете прочитати детаљан опис те услуге;
  • Након покретања услуге еУпис одаберите опцију Подношење пријаве, одаберите школу у којој желите да закажете термин за тестирање и упис детета и закажите термин;
  • Детаљно упутство за родитеље можете погледати овде.
Loading