ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Од сутра завршни испит, ученици полажу српски, односно матерњи језик

За ђаке осмог разреда у Србији сутра почиње завршни испит пред упис у средње школе.Испит ће трајати три дана. Ђаци сутра, у понедељак од 10 до 12 часова решавају задатке из српског, односно матерњег језика, у уторак из математике, а у среду комбиновани тест са питањима из историје, биологије, географије, физике и хемије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић од свих учесника у завршном испиту очекује да се понашају одговорно, па, како каже, неће бити никаквих проблема .
Министар Вербић није видео задатке и не зна како ће изгледати тест, јер задатке и тест ради Завод за вредновње квалитета образовања и васпитања.
„Очекујем да тест буде приближно исте тежине као пробни али видећемо“, рекао је министар Вербић Танјугу и саветовао деци да уложе мало већи труд јер је сваки бод важан.
Сваког од три дана полагања могу да поправе утисак од претходног, рекао је он и препоручио осмацима да после мале матуре изаберу средњу школу у складу са интересовањем, не зато што је у питању најпопуларнија школа или што ту иде друштво , већ свако за себе треба да одабере установу у којој ће највише научити и најквалтиетније радити.
Министар Вербић тврди да питања неће бити битно другачија од онога што су већ учили и радили у школи.

У Министарству просвете, науке и технолошког развоја су свесни безбедносног ризика када је у питању мала матура па је безбедност на највишем могућем нивоу јер не желе никаква непријатна изненађења.
„Не желимо да било ко од ученика буде доведен у непријатну ситуацију и не упише тражену школу због нечије грешке”, рекао је Вербић и истакао да се тестови штампају у Заводу за израду новчаница, а у очувању безбедности имају помоћ и других министарстава, пре свега МУП-а.

Министар је навео да је у школској 2015/16. смањен број одељења у школама које су претерано популарне.

„Број одељења јесте мањи него прошле године, то смо урадили плански јер желимо да ојачамо гимназије, како смо зацртали у Стратегији развоја образовања али и да ојачамо занатске профиле који су до сада били слабо попуњени”, рекао је министар Вербић Танјугу.
На рачун занатских профила и гимназија, мањи је број одељења у најтраженијим четворогодишњим школама, а укупан број места ове године мањи је, према министровим речима за пар хиљада. Међутим, и даље има више места у средњим школама него ученика који завршавају осми разред.
Ове године имамо приближно 69.000 осмака и око 74.000 места, а министар Вербић очекује да ће након уписа одељења бити много боље попуњена а тиме и ефикасност рада већа.
Неке локалне самоуправе већ су се жалиле што су одељења укинута, тражећи враћање тих профила, а министар Вербић указује на одлучност Министарства да се о броју одељења не одлучује на релацији градоначелник – министар . О томе, како каже, одлучује стручна комисија, која је три месеца радила на припреми конкурса и броју одељења.
Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 19. а коначни 25. јуна. Упис је 6. и 7. јула, а новина ове године је што завршни испит носи 30 бодова, за 10 мање него лани, па се, према министровим речима, претпоставља да ће стрес и значај који носи завршни испит био нешто мањи.
Успех у школовању бодује се са максималних 70 бодова. На завршни испит излазе сви осмаци, па и они који су полагали пријемни испит за упис у специјализоване средње школе, као и полазници програма функционалног образовања одраслих.
При упису у средњу школу, додатне бодове доноси неко од прва три места на међународним и републичким такмичењима у осмом разреду.   Коментаришући тврдњу да овога пута нема тензије у вези са малом матуром, поготову нема протеста ни захтева да тај тест одложи или укине, како је било прошле године, Вербић истиче да је то и био циљ Министарства просвете, да завршни испит уредимо тако да постане редовни део школске године, нешто нормално.

Loading