ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одговор Министарства просвете, науке и технолошког развоја на предлоге Форума београдских гимназија

Министарство просвете, науке и технолошког развоја одговорило је на предлоге Форума београдских гимназија у вези за повећање безбедности и сигурности наставника у време извођења наставе током епидемије.

• Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржава иницијативу да се за запослене у просвети обезбеде медицинске маске и остала средства личне заштите и у том смислу већ су дате препоруке јединицама локалне самоуправе да финансијски максимално подрже све образовне установе. Локалне самоуправе су већ планирале средства за ове потребе. Уколико неке локалне самоуправе нису у стању да изврше своју обавезу, потребно је да се школе јаве надлежној школској управи, како би Министарство проследило захтев на Кабинет председника Владе Републике Србије.

• Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће препоручити Кризном штабу да просветни радници који буду имали симптоме корона вируса, буду приоритет приликом тестирања Пи-Си Ар тестовима.

• Министарство је сагласно да просветни радници који желе да приме вакцину против сезонског грипа такође буду приоритетно вакцинисани, и такву препоруку ћемо упутити Министарству здравља Републике Србије.

• С обзиром да није уведено ванредно стање сви запослени, па и запослени у просвети старији од 60 година или са хроничним обољењима, придржавају се мера које прописују Институт за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и Кризни штаб Републике Србије.

• У вези предлога да се запосленима који оболе од COVID 19 гарантује накнада у висини од 100%, обавештавамо Вас да висина накнада током боловања није у надлежност Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али ћемо покушати да помогнемо у сарадњи са другим државним органима, и о томе ћемо вас накнадно обавестити.

Потписани документ можете погледати ОВДЕ.

Loading