ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан консултативни састанак о Оквиру за праћење и вредновање дуалног образовања

Оквир за праћење и вредновање дуалног образовања и дуалних образовних профила квалитетно постављен и обухвата све битне аспекте дуалног образовања, тако да је могуће да се примењује у постојећим процесима осигурања квалитета, односно Оквир може бити интегрисан у постојеће стандарде и процедуре спољашњег вредновања школа“, оценила је помоћница министра за дуално образовање Габријела Грујић на консултативном састанку о Оквиру за праћење и вредновање дуалног образовања и дуалних образовних профила.

Она је рекла да је Оквир за праћење и вредновање нешто што је недостајало систему осигурања квалитета средњег стручног образовања и да ће он омогућити системско прикупљање података са терена који ће служити у даљем процесу унапређивања Националног модела дуалног образовања и додала да је успостављање овог овкира предвиђено Стратегијом развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, као и другим стратешким документима.

Оквир за праћење и вредновање Националног модела дуалног образовања је развијен и пилотиран уз подршку пројекта Швајцарске агенције за развој и сарадњу „Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања“.

Пилотирање је спроведено у школама које спроводе дуални модел образовања и у њему су учествовали директори школа, координатори учења кроз рад, ученици, родитељи, представници Тима за каријерно вођење и саветовање, стручни сарадници, као и представници привреде – директори компанија и инструктори. Процес пилотирања Оквира је спроведен од стране Центра за образовне политике у сарадњи са представницима Министарства просвете науке и технолошког развоја и Завода за унапређивање образовања и васпитања.

Loading