ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржан скуп посвећен државној матури

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић отворио је данас у Београду скуп посвећен државној матури коју ће од јуна 2022. године полагати сви средњошколци у Србији.

„Пројекат државне матуре“ је процес припрема за пилотирање и спровођење државне матуре на крају средњег образовања. Како је планирано, прво пилотирањe државне матуре требало би да буде реализовано у мају ове године.  

На отварању радионице „Размена међународних искустава“ министар Шарчевић је оценио  да је важно што је пројекат државне матуре покренут, као и да је у интересу младих људи, посебно бруцоша.

Када говоримо о матури говоримо пре свега о квалитету образовања, истакао је он.

Према његовим речима, циљ је да се увођењем државне матуре унапреди квалитет процеса учења и исхода учења и да се подигну образовни стандарди, уопште.

То је уједно и оцена средњошколског система, рекао је Шарчевић и навео да ће матура бити у складу са свим постојећим правцима развоја кроз моделе промене планова и програма и кроз обуке.

На скупу су представницима српских образовних институција представљена и искустава земаља ЕУ које већ имају успостављен систем националне матуре – Хрватске, Словеније, Естоније, Пољске и Чешке.

Министар Шарчевић је оценио да ће та искуства бити драгоцена за Србију.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици навео је да је у последње три године Србија уз помоћ ЕУ развила детаљан реформски процес и да је „Пројекат државне матуре“ врло важан за образовни систем.

Морамо да помогнемо новим генерацијама ученика да усвоје нове образовне вештине. Јасно је да образовни системи у целој Европи морају да еволуирају, да прате сложеност која постоји у друштву, истакао је Фабрици додајући да ће државна матура ученицима олакшати живот.

Он је нагласио да Делегација ЕУ ради заједно са Министарством просвете на томе да Србија унесе промене у свој образовни систем.

Пре увођења државне матуре планирана су два пилот тестирања и једна пробна матура. На тај начин, и високошколске установе имаће прилику да боље сагледају матурски испит и припреме се за могућност да државна матура замени пријемне испите за упис на факултете. За реализацију Пројекта државне матуре Европска унија је донирала 3,7 милиона евра.

Loading