ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана Светосавска академија „У духу светосавља“

У Београду је вечерас одржана традиционална Светосавска академије „У духу светосавља“, коjу организује Министарство просвете.

Домаћин скупа, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић рекла је да на Савиндан обележавамо школску славу,  просветитељство и писменост, дижући на пиједестал важност образовања деце и одраслих, подсетивши на то да је делатност Светог Саве била од огромног значаја за српску државу и друштво на више поља.

Министарка је указала на то да је Свети Сава једна духовна вертикала успостављања и очувања српског националног и државног идентитета.

Свети Сава је дао кључни допринос у утемељењу образовног рада у српској држави, нагласила је она и додала да је он био и зачетник осамостаљивања српске књижевности са његовим Житијем Светог Симеона.

Ђукић Дејановић је предочила да је ширењем мреже епископија и парохија Свети Сава свакако допринео оснаживању цркве, као и да је свестрана делатност овог првог српског архиепископа битно одредила историју српског народа.

Према њеним речима, у више од осам векова трајања српског просветитељства, српски народ и Србија изнедрили су бројне умне личности које су својим радом и делом наставиле путем који је трасирао Свети Сава.

Министарка је истакла да данас просветни радници раде на темељима дела Светог Саве у времену разних искушења и да се својим вештинама и љубављу боре да свако дете добије правовремено и адекватно образовање

Образовање јесте оно најважније што може да се да детету. Знањем оно може освојити свет, превазићи изазове и остварити личну срећу. Али данас више не можемо говорити о образовању као о само једној јединици успеха“, рекла је Ђукић Дејановић.

Према њеним речима, оно је у нераскидивој вези тројства које је потребно за срећно и здраво дете, а то је наставник- дете- породица.

Она је указала на то да је зато данас, можда више него пре, потребно нагласити васпитну улогу и породице и школе, додавши да се васпитањем  преносе најбоље вредности неког друштва и да оно мора да почива на афирмацији мира, човечности и људскости.

Ђукић Дејановић је нагласила да се данас присећамо и невино страдале деце у мајским трагедијама, којe више никада не смеjу да се догодe и којe су заувек промениле животе свих нас.

Година 2023. оставила је неизбрисив бол вечно присутан у сваком од нас, нагласила је министарка, уз напомену да се сваког дана морамо трудити да се трагедије више никада и нигде не десе“, рекла је министарка.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је да је образовање приоритет државе, која ће наставити да ради на темељима које је поставио Свети Сава.Она је нагласила да је образовање приоритет наше државе и да ће то бити и у будућности, напоменувши да је циљ да здраве вредности буду окосница образовног система и васпитног рада са ученицима.

Према њеним речима, циљ је да развијамо позитивне људске вредности код ученика и унапређујемо односе засноване на међусобном поштовању, солидарности и уважавању различитости.

Управо из тог разлога настојимо да негујемо таленте од основношколског узраста и да посебно истичемо ученике који стварају изузетне резултате на републичким и међународним такмичењима“, нагласила је премијерка.

Она је указала на то да држава због тога настоји да велики број ученика, који имају изузетне способности, континуирано прати и помаже им да достигну своје максималне капацитете.

Брнабић је подсетила на то да је Свети Сава садио семе племенитости, човекољубља, родољубља и правде, додавши да је разумљиво зашто су тако чврсти темељи наше државе, вере, тежње ка бољем, потребе да стварамо добре односе са светом и у коначном, наше жеље да толико уложимо у образовање нације и сваког нашег човека.

Растко, а у оном духовном, судбинском и вечном, назван Савом, јарко је желео да његова земља буде уједињена па је успостављањем српске архиепископије додатно оснажио српску државу, а у оквиру ње свакако и просвету, нагласила је она.

Премијерка је указала на то да је баш на данашњи дан одржана и друга годишња конференција о образовању у Србији на којој се говорило о томе шта је урађено и шта даље треба урадити у образовању.

Она је истакла да је протекла година била најтужнија и најпотреснија од свих које памтимо и да би ово вече, вероватно, сасвим другачије изгледало да иза нас није 2023. година у којој су се догодиле трагедије у ОШ “Владислав Рибникар“ у Београду и селима око Младеновца, Дубони и Малом Орашју.

Председница Владе је истакла да се вечерас са тугом и болом сећамо страдалих у тим трагедијама и помињемо их са надом да се тако нешто више никада неће догодити.

Према њеним речима, да се то не би поновило, морамо још више неговати разумевање и толеранцију,  пружати подршку и бити отворени за разговоре.

Настављамо са још јачом подршком превенције насиља, радом са родитељима, ученицима и наставницима, уз заједничке снаге свих надлежних ресора, навела је Брнабић и додала да кроз платформу „Чувам те“, али и кроз директну комуникацију желимо да пошаљемо поруку нулте толеранције на  било какав вид насиља.

Свако овде жели да нам свако дете буде здраво и срећно. Заједничким радом, ја сам уверена, то можемо постићи. На дан Светог Саве ускликнимо с љубављу и поштовањем и увек захвални Светом Сави, рекла је премијерка.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије изјавио је на Светосавској академији да је у рукама Светог Саве компас нашег народа за будућност и да морамо да наставимо да чувамо веру, традицију и сећање на Светог Саву за следеће генерације. Патријарх је рекао да је Свети Сава био човек православног истока, истински монах, отац монаштва, руководитељ и предводник народа.

Сава је доживео и знао, па и нама потомцима предао, да без живе и делатне вере у Христа, без врлинског живота, без преображења који доноси покајање, без подвига и молитве, нема ни истинског познања Бога, ни истинског познања себе, а такође да без мира са Богом и собом, нема мира ни са ближњима“, рекао је он.

Истакао је да је Свети Сава био предан вери и Богу да је због тога постао и светитељ, чији је задатак био да воли људе, преображава и просвећује, да обнавља, унапређује, али и да теши када је потребно.

Он је рекао да Свети Сава није обичан човек, већ светитељ Божји и сведок Христов и као такав духовни отац нашега рода.

Због тога је светлошћу Христовом био просвећен да види много даље од бурних и непредвидивих година у којима је он живео, да види време које је нама данас поверено, не мање бурно и тешковно и да нас припреми за њега“, рекао је Патријарх.

Додао је да данас наш народ убира полодове рада и учења Светог Саве.

Сваки Савиндан за наш народ јесте смотра нашег народног лика, скенер и рендген нашег народног здравља и усмерења. Скоро да нема области, скоро да нема органа и удова нашег народног бића, а да га Сава није неговао, лечио, обнављао и унапређивао. У Савиним рукама је наш компас и наш оријентир, на Савиним плећима је темељ душе овог народа“, рекао је Патријарх.

Додао је да је данас Свети Сава наш узор.

Богољубац и човекољубац који помаже брзо и ефикасно, он је енергични делатник, мисионар, организатор који решава проблеме како обичних људи, тако и неспоразуме међу народима и државама. Велики дипломата, умео је да успоставља пријатељства и гради мостове и са свима са којима је долазио у сусрет. И сви они који су га упознали су га и завлели „, рекао је Патријарх.

Он је честитао свим ученицима и просветним радницима, али и српском народу Савиндан и истакао да ће, све док се окупљамо на овако велике и значајне празнике, наша вера и историја ће трајати.

У пригодном културно- уметничком програму учествовали су талентовани ученици и студенти, који су показали свој таленат.

Водитељи програма били су ученици средњих школа Ања и Константин. Ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје били су музичка подршка, а Химну Боже правде отпевао је Немања Црнатовић, изузетног талента. Музичке нумере су извели дечији хор „Чаролија“ и хор Цркве Св. Петке из Београда. Учесници дечје драмске групе Радио Београда одграли су глумачке сцене.

С обзиром на трагедију која се догодила у прошлој години, циљ је био и да се сетимо настрадалих и подсетимо на неке заједничке вредности у кроз дечију глуму, али и кроз извођење композиције Андрије Чикића.

Бивши студент Факултета примењених уметности осмислио је визуелни концепт целокупне Академије, пажљиво бирајући сваки детаљ да одговара неговању српске традиције и културе.

Пред почетак свечане академије гости су моги да обиђу изложбу ликовних и графичких радова и скулптура, које су припремили ученици и наставници Школе за дизајн из Београда, Графичко-медијске школе из Београда и Уметничке школе из Краљева. Такође, наступао је и хор Етно групе Мокрањац.

 

Loading