ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана завршна конференцију у оквиру пројекта „Вртић као сигурно и подстицајно окружење“

Завршна конференција у оквиру заједничког пројекта Министарства просвете науке и технолошког развоја, Уницефа и Центра за интерактивну педагогију „Вртић као сигурно и подстицајно окружење“  одржана је 10. децембра у Београду.

Пројекат је део шире иницијативе “Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама у Србији II“  коју реализују различите УН агенције у партнерству са Владом Републике Србије, на челу са Координационим телом за родну равноправност.

Препознајући значај ране превенције, развијања партнерског односа са родитељима као и потребу за креирањем ресурса који се могу директно имплементирати у свакодневне активности васпитача са децом и родитељима , развијане су различите активности у оквиру пројекта. Основна идеја пројекта јесте оснаживање васпитача за креирање подржавајућег окружења за сву децу, примена модела социо-емоционалног учења у раду са децом и унапређивање сарадње и комуникације са родитељима.

Конференцију су отворили државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Душан Кићовић, и Тања Ранковић из УНИЦЕФ-а, која је представила концепт подршке имплементацији новог курикулума предшколског васпитања и образовања, као и иницијативе у циљу превенције насиља.

Олга Лакићевић  из Центра за интерактивну педагогију представила је концептуални оквир пројекта, након чега су Јелена Врањешевић и  Оља Јовановић са Филозофског факултета у Београду представиле резултате истраживања ,,Свест о себи и о другима“, као и промене настале током и након пројектних активности.

Проф. др Ружица Росандић је представила приручник ,,Вртић као сигурно и подстицајно окружење за учење и развој“.

Представници предшколских установа које су учествовале у пројекту  (“Раковица“ Београд, “Вера Гуцуња“ Собмор, “Ђулићи“ Зајечар и “Наше дете“ Врање) су у оквиру мини панела имали прилику да размене искуства и креиране материјале за рад са децом и породицама током пројекта и да одговарају на питања учесника.

Loading