ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржано 57. Државно такмичење из математике за ученике основних школа

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић присуствовао је отварању 57. Државног такмичења из математике ученика основних школа које је одржано у Основној школи „Милован Глишић“ у Ваљеву.

Помоћник министра Пашић је ученицима који су се пласирали на Републичко такмичење из математике честитао на победама и одличним резултатима на претходним нивоима такмичењима.

Показали сте да сте најбољи познаваоци математике у својим срединама, тако да верујем да ћете данас без оптерећења показати јако добре резултате“.

Помоћник министра је истакао да је циљ свих такмичења афирмација образовно-васпитног рада и подизање квалитета образовања, али и промоција постигнућа ученика.

Главни циљ такмичења није победа и освајање првог места, већ стицање нових знања, како ученика тако и наставника. Такмичење је само један од инструмената који може да вас привуче да заволите науку и да је изучавате“, рекао је Пашић.

Он је нагласио да ће се и ове године вредновати успеси ученика и ученица на такмичењима, а свима који су осмом разреду основне школе освојили једну од прве три награде или места, биће додељени додатни бодови за упис у средње школе.

У циљу идентификације, праћења и подстицања ученика са изузетним, односно посебним способностима Министарство просвете, уз подршку Канцеларије за информационе технологије и еУправу и под покровитељством Владе Републике Србије, израђена је Платформа „Такмичари генерације“.

На платформи су истакнути успеси ученика на такмичењима републичких и међународних нивоа, што представља базу података за даљу промоцију како ученика, њихових резултата, самих такмичења, тако и образовних политика које су усмерене на то да ученици достижу своје максималне капацитете и буду успешни чланови нашег друштва.

Државно такмичење из математике ученика основних школа одржава се после школског, општинског и окружног такмичења, на којима је учествовало више од 70.000 ученика. Ове године у Ваљеву за награде се бори 326 најбољих младих математичара, узраста од 6. до 8.разреда, који долазе из 152 школе из 59 места у Републици Србији. У пратњи ученика су и 217 наставника математике који су припремали ученике за такмичење.

Математичка такмичења у Републици Србији имају најдужу традицију, највећи број учесника, а учесници досадашњи такмичења донели су највише медаља Републици Србији на престижним међународним такмичењима.

Републичко такмичење из математике организују Друштво математичара Србије и Министарство просвете Републике Србије.

 

Loading