ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Oдржано десето јубиларно студентско такмичење за најекоиновативнији прехрамбени производ Екотрофелија Србија 2022

У организацији Удружења прехрамбених технолога Србије 24. јуна 2022. године је у Научно-технолошком парку Београд одржано јубиларно десето национално студентско такмичење у креирању еко-иновативних прехрамбених производа – Екотрофелија Србија 2022  ((Ecotrophelia Srbija 2022)). На такмичењу је учествовало шест тимова студената са три универзитета, већег броја факултета и академија струковних студија. Студенте су поздравили и речи охрабрења упутили помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја др Александар Јовић, директор Фонда за Иновациону делатност, др Иван Ракоњац, директор Центра за промоцију науке, др Марко Kрстић, Ивана Безаревић испред НТП Београд и Светлана Kијевчанин испред УСАИД пројекта за конкурентну привреду и проф. Др Виктор Недовић, председник Удружења прехрамбених технолога Србије и председник  Организационог одбора националног такмичења.

Прво место на такмичењу је освојио тим Рофтоп (Rooftop ) са Академије струковних студија Београд, одсек Висока хотелијерска школа са производом Kранчиз ( Crunchyz)), који представља екструдирани снек производ од безглутенских житарица и тропа цвекле. Друго место освојио је тим  Протим (ProTeam) са Технолошког факултета Универзитета у Новом Саду, са производом Протевин (ProteWin) ) који је десертни високопротеински производ освежавајућег воћног укуса на бази протеина из алтернативних извора. Треће место поделили су тимови  Алгоритам ((AlgoRitam )са Технолошког и Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду и производом  Бостикс (Boostix)  )  који представља нутритивно избалансирану слану ужину која садржи намаз обогаћен микроалгама и крекере и тим Зелени Старт са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду са производом Вин (WИН) који представља освежавајући напитак на бази млечног пермеата са додатком матичног сока јабуке, екстракта нане и лимунске киселине, а који доприноси ефекту високе хидратације.

На овом такмичењу учествовали су и тим Мали зов са Технолошког факултета Универзитета у Нишу са истоименим производом, кефиром са додатком праха зове и тропом малине, као и Грентим  (Green Team  )са Технолошког факултета Универзитета у Новом Сада који је представио Greengerbread фини пекарски производ на бази полбе, са додатком биљних сировина.

„Победник десетог националног такмичења, изузетан млади тим  Rooftop, има сјајну прилику да представи свој производ и иновативне идеје на европском такмичењу најбољих студентских тимова Екотрофелија Европа које ће ове године бити одржано 16. и 17. октобра у Паризу, у оквиру једног од највећих сајмова хране, SIAL, и уједно сазна колико је оно што су креирали у складу са трендовима и правцима развоја у области прехрамбене технологије и производње хране на европском и глобалном нивоу“, изјавио је проф. др Виктор Недовић.

Такмичење се организује у склопу спровођења Стратегије паметне специјализације Републике Србије (4С) чији је један од приоритета „Храна за будућност“, под покровитељством Министарства просвете , науке и технолошког развоја, као и уз вишегодишњу подршку УСАИД-овог Пројекта за конкурентну привреду, Научно – технолошког парка Београд, Центра за промоцију науке, као и уз тренинг и едукативну подршку и партнерство са компанијом Dr. Oetker и Case Study Club-om Факултета организационих наука, како би се подстакло предузетништво међу студентима и помогао пласман иновативних производа на домаћем и међународном тржишту.

Loading