Održano deseto jubilarno studentsko takmičenje za najekoinovativniji prehrambeni proizvod Ekotrofelija Srbija 2022

U organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije 24. juna 2022. godine je u Naučno-tehnološkom parku Beograd održano jubilarno deseto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ekotrofelija Srbija 2022  ((Ecotrophelia Srbija 2022)). Na takmičenju je učestvovalo šest timova studenata sa tri univerziteta, većeg broja fakulteta i akademija strukovnih studija. Studente su pozdravili i reči ohrabrenja uputili pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Aleksandar Jović, direktor Fonda za Inovacionu delatnost, dr Ivan Rakonjac, direktor Centra za promociju nauke, dr Marko Krstić, Ivana Bezarević ispred NTP Beograd i Svetlana Kijevčanin ispred USAID projekta za konkurentnu privredu i prof. Dr Viktor Nedović, predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i predsednik  Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja.

Prvo mesto na takmičenju je osvojio tim Roftop (Rooftop ) sa Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Visoka hotelijerska škola sa proizvodom Krančiz ( Crunchyz)), koji predstavlja ekstrudirani snek proizvod od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle. Drugo mesto osvojio je tim  Protim (ProTeam) sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom Protevin (ProteWin) ) koji je desertni visokoproteinski proizvod osvežavajućeg voćnog ukusa na bazi proteina iz alternativnih izvora. Treće mesto podelili su timovi  Algoritam ((AlgoRitam )sa Tehnološkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu i proizvodom  Bostiks (Boostix)  )  koji predstavlja nutritivno izbalansiranu slanu užinu koja sadrži namaz obogaćen mikroalgama i krekere i tim Zeleni Start sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu sa proizvodom Vin (WIN) koji predstavlja osvežavajući napitak na bazi mlečnog permeata sa dodatkom matičnog soka jabuke, ekstrakta nane i limunske kiseline, a koji doprinosi efektu visoke hidratacije.

Na ovom takmičenju učestvovali su i tim Mali zov sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu sa istoimenim proizvodom, kefirom sa dodatkom praha zove i tropom maline, kao i Grentim  (Green Team  )sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sada koji je predstavio Greengerbread fini pekarski proizvod na bazi polbe, sa dodatkom biljnih sirovina.

„Pobednik desetog nacionalnog takmičenja, izuzetan mladi tim  Rooftop, ima sjajnu priliku da predstavi svoj proizvod i inovativne ideje na evropskom takmičenju najboljih studentskih timova Ekotrofelija Evropa koje će ove godine biti održano 16. i 17. oktobra u Parizu, u okviru jednog od najvećih sajmova hrane, SIAL, i ujedno sazna koliko je ono što su kreirali u skladu sa trendovima i pravcima razvoja u oblasti prehrambene tehnologije i proizvodnje hrane na evropskom i globalnom nivou“, izjavio je prof. dr Viktor Nedović.

Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta „Hrana za budućnost“, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete , nauke i tehnološkog razvoja, kao i uz višegodišnju podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Naučno – tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa kompanijom Dr. Oetker i Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Loading