ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржано Десето заседање Мешовите српско-белоруске комисије за научно-техничку сарадњу

На основу Споразума о научно-технолошкој сарадњи између Републике Србије и Републике Белорусије, Десето заседање Мешовите српско-белоруске комисије за научно-техничку сарадњу одржано је 25. новембра 2021. године онлајн.

Делегацију Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије предводио је државни секретар проф. др Ивица Радовић, а белоруску делегацију, Сергеј Шчербаков, први заменик председника Државног комитета за науку и технологију Републике Белорусије.

Учесницима заседања се обратио и амбасадор Републике Белорусије у Београду, Њ.Е. Валериј Анатољевич Брилев, који је истакао значај досадашње научно-техничке сарадње у изградњи пријатељских односа двају земаља.

Полазећи од потребе да се подржи научна и технолошка сарадња на бази паритета и реципрочног интереса, уз поштовање националних приоритета, у области развоја науке и технологије у обе земље усаглашен је и потписан Протокол са Десетог заседања Мешовите српско-белоруске комисије и Програм реализације научно техничке сарадње за 2022-23 годину.

Мешовита комисија је констатовала да ће Јавни позив за суфинансирање заједничких научноистраживачких пројеката између Републике Србије и Републике Белорусије који је објављен 22.11.2021. за период 2022/2023. омогућити даљу сарадњу истраживачких тимова двају земаља у приоритетним областима од обостраног интереса.

Loading