ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Окончан процес завршног испита, све прошло у најбољем реду

Вршилац дужности министра просвете Ђорђе Милићевић на конференцији у Влади Републике Србије поводом окончања и реализације завршног испита, честитао је  ученицима осмог разреда на успешно обављеном завршном испиту и завршетку основне школе, као и свима који су својим одговорним радом омогућили да реализација завршног испита  протекне у најбољем реду.

Захваљујући визији, инвентивности и континуираном улагању Владе Републике Србије у развој ИКТ система и дигитализацијом комплетног процеса и додатним улагањима у опрему, Влада је омогућила сигурнији и транспарентнији процес полагања завршног испита, као и могућност да родитељи све кораке за завршетак основне и упис у средњу школу, уместо на 7 места, обаве електронски на једном месту – порталу Моја средња школа. У овој школској години, у јунском року завршном испиту приступио је 64.100 ученика осмог разреда, односно 99.7% генерације и 1.137 полазника функционалног основног образовања одраслих или 72% пријављених. Ученици и полазници који нису били у могућности из оправданих разлога да приступе завршном испиту у јунском року моћи ће то да ураде у августу, тачније 16-18. августа, уз спровођење исте процедуре као у јунском року“, навео је министар.

Министар је рекао да ће листу жеља ученици моћи да поднесу путем портала Моја средња школа уз могућност неограничених измена и допуна до петка 30. јуна до 15 часова, те ће  попуњавање листе жеља и упис у средњу школу преко портала моћи да ураде и сви они које се тренутно налазе у иностранству

Родитељи ће 3. јула од 8 часова на порталу Моја средња школа имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама, што је десет дана раније у односу на претходну годину“, рекао је он.

Министар Милићевић је навео да је просечан број бодова, од укупно 20 на тесту – српски језик – 10.73, математика – 11.89,  на изабраном тесту најбоља су постигнућа била из предмета који су ученици најмање бирали – хемија – 16.06 и физика – 15.57, затим из географије остварили су – 14.63, биологије – 13.93 и историје – 13.59 бодова.

Поред тестова на српском језику, ученици су полагали и тестове и на осам језика националних мањина“, рекао је он.

Према министровим речима, за упис ученика у први разред средње школе за школску 2023/2024. годину, планирано је 75.853 места.

Највише места по образовним профилима планирано је у гимназијама 24%, затим у електротехници 11%, економији, праву и администрацији, као и машинству и обради метала по 10.4% и на дуалним профилима 3782 места. Највећи индекс популарности у прошлој години имали су смерови гимназија (друштвено – језички, природно – математички и општи тип) у гимназијама у Новом Саду и Београду. Велики индекс популарности имали су образовни профили у медицинским школама у Врању, Новом Саду, Новом Пазару, Земуну“, рекао је Милићевић.

Он је истакао да су  у  циљу реализације завршног испита, као и самог процеса дигитализације, средства су обезбеђена у Буџету Републике Србије и сагледавајући целокупан пројекат, за 4 године (2020-2023.) уложено је 177 милиона динара у софтвере за завршни испит и портал Моја средња школа, а 136 милиона динара за опрему која подразумева штампаче са лиценцама, скенере, мониторе, бар код читаче и лаптопове.

Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање и председник Републичке уписне комисије  детаљно је представио све фазе завршног испита, као и резултате, а на конференцији су говорили и Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, Биљана Марић, помоћник директора Канцеларије за информационе технологије и електронску управу, као и Милан Мартић, декан Факултета организационих наука.

ПРЕУЗМИТЕ:

Презентација процеса и резултата завршног испита

Фото: ТАНЈУГ

Loading