ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Округли сто о систему квалификација у Републици Србији

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин  отворили су данас, у Палати „Србија“, округли сто на тему „Национални оквир квалификација и Национални систем класификације занимања у Републици Србији“.

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић је, том приликом, најавио да ће у наредних неколико месеци биће завршен Национални оквир квалификација, као и да су у израду оквира квалификација укључене школе, ресорна министарства, привреда, Национална служба за запошљавање, односно све заинтересоване стране.

„Морамо да омогућимо сваком послодавцу који је у дилеми да ли је на пример мастер исто што и раније магистар, да зна где то пише, односно где то може да провери“, рекао је Вербић и додао да ће национални оквир квалификација јасно дефинисати шта сваки појединац може и зна да уради у пољу квалификација.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин подсетио је присутне да је Национални оквир квалификација последњи пут рађен 1990. године и да до данас Србија функционише са истим занимањима.

„Време је да утврдимо систем квалитета, шта тачно значи које занимање и да обезбедимо предвидивост школовања“, рекао је Вулин и додао да је тржиште оптерећено различитом понудом и потражњом и да више људи тражи посао, него што се нуди радних места. Министар Вулин је додао да је ово начин да одговоримо изазовима времена и европским интеграцијама и да наша знања и вештине усагласимо са знањима и вештинама других земаља.

Јелена Јаковљевић, члан Тима за израду интегрисаног Националног оквира квалификација у Србији, представила је резултате рада тима.

Округли сто су организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће у наредном периоду организовати округле столове на ову тему са свим заинтересованим странама.

Loading