ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Основан Центар за истраживање и иновације Западног Балкана – WISE

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић учествовао је на Министарској конференцији поводом потписивања уговора о оснивању Центра за истраживање и иновације Западног Балкана – WISE, у Сплиту, Република Хрватска.

Министар Вербић је том приликом рекао да је Република Србија у протеклим годинама остварила значајне резултате у Оквирним програмима Европске уније, а посебно у Хоризонту 2020.

„Ипак, у поређењу са развијенијим земљама, Србија има релативно мали број истраживача. Такође, због лоше економске ситуације, финансијска средства опредељена за науку још увек су веома скромна. Нису довољна за значајан напредак науке или за унапређење високотехнолошкеиндустрије. Ситуација је слична и у неким другим земљама Западног Балкана“, навео је министар Вербић.

„Зато, у годинама које следе, наши циљеви су да постанемо конкурентнији, да снажније подржимо нашу науку и њен однос са привредом, да унапредимо систем високог образовања и да прокрчимо пут ка пуној интеграцији у Европску унију“, рекао је министар Вербић.

Говорећи о идеји о успостављању WISE као значајном и изазовном пројекту, министар Вербић је истакао да овај Центар може да постане средство за умањење „одлива мозгова“, односно да омогући истраживачима да раде на изузетно важним и привлачним пројектима, а да истовремено остану у својим земљама.

„Један од значајних елемената за развој наше науке је међународна сарадња. Српски интерес, као и наш заједнички интерес на Западном

Балкану, јесте да промовишемо и охрабримо успостављање регионалних мрежа научника и да креирамо услове за паметну специјализацијуу региону. Заједно можемо да ојачамо наше ресурсе и знање, а како би постали успешнији“, закључио је Вербић.

У циљу побољшања истраживачке и иновационе сарадње у региону, WISE ће управљати стратешким пројектима од регионалног значаја и биће место за дијалог и размену мишљења, као и место за остваривање заједничких регионалних интереса.

Ова међународна организација, чије ће седиште бити у Сплиту, радиће на промовисању сарадње научника унутар и изван региона Западног Балкана, са посебним нагласком на научну дијаспору, у циљу омогућавања заједничког коришћења великих научних инфраструктура и промовисања научних центара изврсности.

WISE ће посебно промовисати мобилност младих истраживача и доктораната у региону, као и између региона и других земаља. Активно ће радити и на јачању сарадње између научних организација са циљем бољег стратешког улагања у научну инфраструктуру, као и на побољшању сарадње између научних организација и привреде.

Министарску конференцију отворила је потпредседница Владе Републике Хрватске Весна Пусић, а на конференцији су учествовали министри задужени за образовање, науку, истраживање и развој Западног Балкана, високи представници Регионалног савета за сарадњу и Светске банке.

Loading