ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Основци из Доњег Таванкута победили из програмирања на микро:бит уређајима

На трећем такмичењу из програмирања на микро:бит уређајима победио је тим основе школе „Матија Губец“ из Доњег Таванкута. Такмичење је организовано у оквиру програма „Школе за 21. век“ који је у Србији имплементирао Бритиш Кансл (British Council) у сарадњи са Министарством науке, просвете и технолошког развоја, а које финансира Влада Велике Британије.

Школе из првог, од пет, циклуса обука предале су своје радове у дигиталном формату, а стручни жири је позвао 19 најбољијх радова на уживо такмичење у Зрењанин. Тема такмичења била је да се одговори на неки од циљева одрживог развоја које је дефинисао УН.

Због свог јединственог доприноса наставној пракси, овај програм се нашао на листи стратешки важних пројеката за Републику Србију. Изузетно је значајна сарадња са Бритиш Кансл (British Council) и амбасадом Велике Британије у Београду у циљу постизања још квалитетнијих наставних пракси,, изјавио је Милан Пашић, помоћнк министра за предшколско и основно образовање и васпитање.

Директорка Бритиш Кансл (British Council) у Србији Клер Сирс рекла је:

Импресионирана сам креативношћу, тимским радом и ентузијазмом ученика. Дивно је видети позитиван утицај који је програм имао у учионицама широм Србије. А посебно сам радосна, јер су земље као Турска, Казахстан и Тунис заинтересоване да на основу нашег програма покрену своје сличне програме.

Огњен Берберовић и Стефан Саулић, направили су победнички пројекат ,,Клон Гупчеве липе – фенолошка метеоролошка мерења,,. Они су успели да направе комплетну метеоролошку станицу и да је испрограмирају да мери временске утицаје на липу која је посађена у атријуму њихове школе. Друго место освојио је тим основне школе „Мирослав Антић“ са Палића, док је треће место припало тиму основне школе „Кизур Иштван“ из Суботице.

Отварању је присуствала Шан МакЛеод, амбасадорка Велике Британије која је поносна што њена земља помаже деци да развију вештине потребне за будућност.

Надамо се да ће неко од ове сјајне деце постати велики иноватор као физичар Стивен Хокинг или творац интернета Тим Бернерс Ли, истакла је она.

Победници такмичења учествоваће на регионалном такмичењу које ће се одржати у склопу Дигиталног Самита за Западни Балкан у априлу 2020. године у Тирани.

Loading