ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отпочели радови на изградњи зграде Економског факултета у Бујановцу

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић обратио се данас на свечаности поводом изградње зграде Одељења Економског факултета у Бујановцу.

„Република Србија посебну пажњу обраћа управо на образовање припадника националних мањина на матерњем језику, што је једно од најважнијих мањинских права, али истовремено је веома важно истаћи значај учења званичног језика. То је начин да се омогући једнако учешће грађана у животу и активностима једне овако динамичне заједнице. Отварањем одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу, који се ослања на искуства вишејезичне заједнице, верујем да ће донети очекивану корист и помоћи да створимо генерације квалитетно образованих стручњака“, рекао је министар Вербић.

Према његовим речима, изградња зграде факултета не само да је нужна за његово функционисање, већ представља и потврду значаја идеје да овај регион постане расадник високообразованих стручњака.

„Очекујем да ће адекватан простор, будућа зграда Економског факултета, значајно поправити услове и допринети њиховом квалитетнијем образовању“ – рекао је министар Вербић.

Свечаности су присуствали и шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт, шеф Коодинационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић, Питер Буркхард, амбасадор ОЕБС у Србији, Астрид Торс, висока комесарка ОЕБС за национале мањине, Нагип Арифи председник општине Бујановац и Ненад Вуњак, декан Економског факултета у Суботици.

Изградњу објекта финансира ЕУ преко донатора са 1,2 милиона евра, док ће Координационо тело обезбедити 30 милиона динара, а општина Бујановац остало што је потребно.

Економски факултет у Суботици, који је део Универзитета у Новом Саду, отворио је одељење у Бујановцу 2011. године, а студенти албанске, српске и ромске националности наставу похађају на српском и албанском језику.

 

Loading