ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен Међународни сајам технике и технолошких достигнућа

Међународни сајам технике и техничких достигнућа, 61. по реду, отворен је у Београду и трајаће до 19. маја, а на њему ће учествовати 550 домаћих и страних излагача из 28 земаља.
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је да је Сајам технике идеално место где Србија може да промовише четврту индустријску револуцију. „Када се виде сви алати и роботизоване машине јасно је зашто је Сајам технике – сајам свих сајмова“, рекао је Љајић.
Додао је да је Србија на 65 месту по индексу технолошког развоја од 128 земаља света. „Нисмо на бољем месту јер су издвајања из буџета за науку и технолошки развој 0,4 одсто а укупно се за истраживања троши 0,8 одсто бруто домаћег производа (БДП), а у ЕУ су укупна издвајања два одсто“, рекао је Љајић. Додао је да је циљ Владе Србије да из буџета издваја 0,6 одсто, а укупно 1,5 одсто.“У ЕУ према његовим речима ради 5.000 истраживача на милион становника а у Србији 2.800, а у иностранство је отишло њих 5.000″, рекао је Љајић.
У Србији је проблем и што је велики јаз између научних достигнућа и њихове примене у пракси. Највећу виталност, према његовим речима, покзује ИТ сектор, сваке године се региструје по 200 фирми више, а мала и средња предузећа из те области повећала су извоз софтверских решења за 30 одсто и зарадила 160 милиона евра.
Oтварању сајма присуствовали су државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић и помоћник министра за науку Никола Танић. После свечаног овтарања Поповић и Танић су обишли штандове Министарства просвете, науке и технолошког развоја и научно-истраживачких организација.
Loading