ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен нови објекат ОШ „Јован Поповић“ у Сремској Митровици

Ђаци Основне школе „Јован Поповић“ у Сремској Митровици нову школску годину започињу у новим клупама. Новоизграђену школу отворио је данас најмађи ђак,  првак Мијат Курибат , а за изградњу и опремање  „школе будућности“   Покрајинска влада, уз подршку локалне самоуправе, издвојила је 382 милиона динара. Нови објекат школе  површине око 4100 квадратних метара, са капацитетом за 1200 ученика, заменио је школу која је изграђена шездесетих година и која је била у веома лошем стању.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је школа веома добро опремљена и да су набавком модерне опреме створени услови за извођење савремене наставе.

Током лета су извођени радови на чак 192 школе у Србији, а ова школа је једна од њих. Стварамо најбоље услове за учење и одрастање деце, уносимо новине у наставни програм, осавремењујемо наставу и тај тренд морамо наставити, изјавио је министар Шарчевић и пожелео ученицима и наставницима успешан почетак школске године.

Министар Шарчевић је поновио да је важно поштовати прописане здравствене  мере јер је превентива најважнија у борби са Ковидом 19 .

Он је навео и да ће прваци од ове школске године имати и нови предмет – дигитални свет који треба да их, од најнижег узраста, уведе у свет програмирања. Увођењем предмета – дигитални свет- није повећан фонд часова, већ је заменио изборни предмет од играчке до рачунара. Информатика је као обавезан предмет  уведена у пети разред, али је, према речима министра,  важно и да алгоритамски начин размишљања буде и у нижим разредима.

Овај предмет имају Естонија и Србија , а спремају се да га уведу и неке друге европске земље које су јаке у ИТ, навео је Шарчевић. Учитељи су за овај предмет, како је рекао, прошли онлај обуку и оне ће бити настављене током целе школсе године.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић након отварања школе рекао је да је ова школа  симбол наше будућности, наше младости, симбол једне нове Србије коју сви заједно градимо.

За мање од две године изградили смо нови објекат и потпуно га опремили чиме су од данас створени услови за савременији систем школовања, рекао је Мировић.

Како је навео, Покрајинска влада је у протекле четири године реализовала бројне пројекте у циљу унапређења и побољшања услова школовања у свим образовним установама.

Показали смо да се заједничким радом, окупљањем око пројеката и сарадњом на свим нивоима власти може учинити много и на плану образовања. Ово је велики дан за ђаке, учитеље, наставнике и све запослене ове школе, али и за целу Сремску Митровицу, рекао је Мировић, пожелевши срећан почетак школске године свим ученицима.

Заменица градоначелника Сремске Митровице Светлана Миловановић рекла је да је отварањем ове школе остварен сан свих грађана Сремске Митровице, истичући да је то учињено захваљујући Покрајинској влади и њеном председнику Игору Мировићу.

Оцењујући да је ова школа један од најсавременијих објеката тог типа у Србији, директор ОШ „Јован Поповић“ Слободан Стојилковић рекао је да нова зграда доноси боље сутра за све ђаке, наставно и друго особље, јер ће им, како је навео, омогућити лакши рад, квалитетније услове за школовање и савладавање градива.

Свечаном отварању школе присуствовали су и министар у Влади Србије Бранислав Недимовић, иначе бивши ученик ове школе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Недељко Ковачевић.

Loading