ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Отворен позив за програме подршке технолошким иновацијама: Бесповратна средства за иновативна решења српских предузећа

Фонд за иновациону делатност објавио је данас јавни позив за програме подршке технолошким иновацијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација.

Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију. Сврха програма је обезбеђивање директне финансијске помоћи предузећима у Србији за развој иновативних услуга, процеса и производа са тржишним потенцијалом у износу до 80.000 евра, односно до 300.000 евра. Укупан буџет за ова два програма у 2018. години износи 400 милиона динара.

 Позив за достављање пријава иновативних пројеката отворен је од 2. априла до 1. јуна 2018. године до 15 часова. Све детаље о програму и условима заинтересована предузећа могу пронаћи на интернет презентацији Фонда за иновациону делатност (www.inovacionifond.rs). Пријаве се достављају путем портала Фонда.

 Поводом објављивања јавног позива у Тршићу је одржано представљање ова два програма привредницима из овог округа. Скуп је отворио министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић,  а присутним привредницима обратили су се и градоначелник Лознице Видоје Петровић,  државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић, као и директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

Државни секретар Владимир Поповић је поручио је да су ови програми идеални за подршку малим и средњим предузећима која нису имала довољна средстава за развој.

Влада је то препознала и управо из тог разлога понудила програме за њихов даљи развој, рекао је он и најавио обилазак других градова у којима ће бити представљени прoграми за које је данас објављен јавни позив.

Досадашњи резултати показују видљиве помаке у развоју иновативног предузетништва у Србији. Наши корисници средстава данас су присутни и конкурентни на светском тржишту. Настојимо да све више буде таквих успешних примера. Захваљујући повећаним буџетским средствима, Фонд и ове године нуди подстицаје за изградњу и јачање предузећа заснованих на знању, рекао је директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац.

Подсећамо, у 2017. години, након вишегодишње паузе, Фонд је наставио са реализацијом програма подршке технолошким иновацијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Програми се финансирају из буџета Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја кроз „Пројекат за унапређење конкурентности и запошњавања“ (на основу споразума о зајму са Светском банком).

 

Loading