ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пашић на министарском панелу „Србија, земља науке, земља иновација – Закорачи у одрживу будућност“

У оквиру 66. Међународног сајма технике и техничких достигнућа одржан је панел „Србија, земља науке, земља иновација – Закорачи у одрживу будућност“, на коме је учествовао помоћник министра Милан Пашић.

На панелу су говорили  министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић, министар спорта Зоран Гајић, министар информисања и телекомуникација Дејан Ристић и помоћница министра туризма и омладине Ивана Антонијевић.
Пашић је подсетио да је усвајањем Стратегије развоја образовања у Републици Србији до 2030. године, потврђен  значај реформе нашег система, предвиђене су јасне и свеобухватне мере и активности за испуњење постављених циљева, а донет је и Акциони план до 2026. године.
„Један од посебних циљева Стратегије је успостављање основа за развој дигиталног образовања у предуниверзитетском образовању“, рекао је Пашић.
Он је истакао да су квалитетни програми наставе и учења  један од приоритетних носилаца реформе образовања.
„Акценат у новим програмима наставе и учења се, између осталог, ставља на развијање кључних компетенција, међу којима је и дигитална компетенција, која подразумева самопоуздано и критично коришћење информационих и комуникационих технологија за рад, одмор и комуникацију, као и на развијање међупредметних компетенција, као што је компетенција за рад са подацима и информацијама“, рекао је Пашић.
Како је рекао, у свету који се брзо мења, са брзим напретком науке и употребом најсавременије технологије, ученицима и студентима је потребан проширени скуп знања и вештина да би били спремни за будућност.
У школама се, како је рекао, спроводе бројне активности које јачају компетенције ученика, као што су ученичке задруге и слободне наставне активности. Такође, повећава се број ученика који учествују на такмичењима ,а од прошле године установљена је и  платформа Такмичари генерације.
Loading