ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пети дијалог о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе

Пети дијалог о образовним политикама Кине и земаља централне и источне Европе (ЦИЕ) почео је данас у Новом Саду. Отварајући највећи мултилатерални скуп у 2017.години у Србији премијерка Републике Србије Ана Брнабић поручила је да је образовање услов просперитета сваког друштва и најавила да ће сарадња са Кином бити интензивирана и у области образовање и науке.

Брнабић је рекла да Влада Србије пројекат „Један појас, један пут“, сматра једном од најважнијих голобалних иницијатива, као и да велику пажњу поклања сарадњи са Кином у оквиру механизма „16 плус један“.

Академски кругови су покретачи просперитета. Сви смо свесни да на омладини и њеном образовању лежи будућност и просперитет сваке земље, нагласила је Брнабић.

Подсетила је да је Србија започела реформу образовања и истакла да без одговарајућег образованог система нема развоја ниједног друштва.

Верујем да ће овај дијалог допринети да се учврсте темељи образовања који је услов за просперитет сваког друштва“, навела је Брнабић, додајући да се у Новом Саду окупила интелектуална елита из Кине и Европе.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  рекао је да треба да препознамо дугорочну перспективу за сарадњу са Кином, нагласивши да уз удруживање ресурса можемо да остваримо много боље резултате.

Министар је рекао да треба унапредити образовање, науку и појачати покретање иновација, за шта је важно проширивање међународне сарадње, а посебно са Кином у оквиру механизма „16 плус један“. Шарчевић је указао и да ће на скупу у Новом Саду бити усвојена Новосадска декларација.

Захваљујем свим делегацијама које су већ учествовале у раду на тексту Новосадске декларације, а надам се да ћемо данас моћи кроз дијалог да закључимо да та декларација буде одраз свих наших ставова, рекао је Шарчевић.

Та декларација ће, према његовим речима, бити путоказ за све оно што желимо да радимо у наредном периоду.

Шарчевић је нагласио је да је реформа образовања међу кључним приоритетима владе на свим нивоима од предшколског до високог и да је покренут више стратешких и реформских праваца.

Представници министарстава образовања Кине и 16 земаља централне и источне Европе данас и сутра у Новом Саду разговарају о унапређењу образовне сарадње на Петом дијалогу о образовним политикама Кине и земаља ЦИЕ. Отварању скупа присуствују и заменик министра образовања Кине Ду Џењуен и ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и амбасадор Кине Ли Манчанг.

На скупу, који се одржава у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, учествују и заменици министара и други представници ресора образовања из земаља централне и источне Европе, који ће два дана разговарати о унапређењу образовне сарадње, праксе и усклађивања образовних стратегија ради јачања односа у тој области.

Реч је о сарадњи у области образовања у формату Кине са 16 земаља ЦИЕ, који је, од успостављања 2012. године, израстао у механизам свеобухватне сарадње земаља региона са Кином. Први дијалог о образовним политикама Кине и земаља ЦИЕ одржан је 2013. године у кинеском граду Чунгћингу, а затим су уследили Други дијалог у Тијенђину и Трећи који је одржан у Варшави. Претходни, Четврти дијалог одржан је у октобру 2016. године у Пекингу.

Сарадња Кине и земаља централне и источне Европе, интегрални је део глобалне свеобухватне иницијативе „Појас и пут“, коју је покренуо кинески председник Си Ђинпинг 2013. године. Србија има активну улогу у том механизму сарадње и била је домаћин Трећег састанка шефова влада Кине и земаља ЦИЕ у децембру 2014. године када је тадашњи премијер Александар Вучић угостио премијере централне и источне Европе и премијера Кине Ли Кећианга. Председник Србије Александар Вучић у мају ове године у Пекингу је учествовао на првом међународном Форуму лидера „Појас и пут“ уз председнике још 28 држава.

Loading