ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Пилотирање државе матуре од 27. до 30 октобра у 101 школи

Пилотирање државне матуре, односно прва проба, биће одржана од 27. до 30. октобра у 101 средњој школи у Србији. Прву пробу велике матуре радиће 50 гимназија, 48 средњих стручних школа и три средње уметничке школе.  Tест ће радити ученици треће године средње школе и биће обухваћено укупно око 5.000 ученика.  

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да је државна матура полуга која помера српско образовање ка квалитету и да ће померити све што деценијама није померано .

Концепт новог модела учења није гомилање чињеница и поновно учење пред испит, већ препознавање садржаја. Државном матуром ће се мерити квалитет наставе, а ученици ће имати и могућност да конкуришу на више факултета. Биће готов и Јединствени информациони систем тако да неће моћи да буде никаквих лоших ситуација и мислим да деца морају да схвате да је јурњава оцена завршена и да почну да јуре знање, навео је министар, додајући да високо образовање на овај начин није угрожено, већ да је то  заједнички пројекат.

Министар је истакао да факултети треба да се радују јер су се до сада жалили како им долазе слаби кандидати и додао да сада имају прилику да учествују, што ће омогућити да се провери и квалитет високог образовања.

Факултети учествују, професори са факултета бирају тежину задатака, сваки предмет ће имати два нивоа тежине, стандардни и високи ниво тако да од кандидата зависи који ниво изаберу и где ће бити примљени, навео је министар.  Он је истакао да ће ученици бити боље информисани шта морају да бирају да би уписали одређене факултете, као и да је нова погодност та што могу да се пријаве на неограничени број факултета

Министар Шарчевић објаснио је да се ове године тестирају ученици трећих разреда средњих школа, јер они раде по програму у којем постоје изборни предмети.

Он се захвалио Европској унији, која пројекат државне матуре финансира са око 3,7 милиона евра.

Друго пилотирање предвиђено је за мај 2021. године и у потпуности треба да личи на државну матуру, која се, према плану Министарства просвете, науке и технолошког развоја  уводи  у образовни систем од 2022.године.

Циљ пилотирања је да се провери квалитет задатака, део процедура које се спроводе у школама у току спровођења матуре, као и да се на време уоче и отклоне евентуални пропусти у недостаци и да се ученици навикну на тестирање тог типа,  речено је данас на представљању пројекта државне матуре у Београду.

За тестирање ће бити изабрана по два одељења из школе, радиће задатке који се односе на градиво из прва два разреда средње школе и проба ће се односити само на обавезни део матуре – матерњи језик, математика и један општеобразовни предмет, који овога пута ученици неће бирати сами, већ ће он унапред бити одређен за њихову школу или теоријски део стручног испита.

Положени обавезни део матуре (матерњи језик, математика и један општеобразовни предмет), када буде уведена, значиће да ученик може да добије диплому о завршеној средњој школи.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да су главни циљеви пројекта – да се повећа квалитет образовања и добију повратне информације из средњег образовања, затим подизање стандарда и пружање једнаких могућности да сви полажу исти испит и подизање кредибилитета образовања, као и транспарентности.

Он је рекао да у области образовања Србија и ЕУ сарађују већ две деценије и да је важна порука да образовање представља животну инвестицију.

Европска унија је, према његовим речима, од 2003.године, до сада је Србији  дала укупно 100 милиона бесповратне помоћи за унапређење образовања.

Грегор Мохорчич, Вођа тима Пројекта државне матуре, говорио је о детаљима пилотирања државне матуре, као и о самој државној матури, која ће се одржати 2022 године.

Детаљније о државној матури можете погледати ОВДЕ.

Loading