ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Планира се формирање Научно- образовног центра у Книћу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са председником општине Кнић Мирославом Николићем  о плановима за оживљавање угашених школа у тој општини, као и о  формирању Научно-образовног центра.

Министар просвете обишао је и Средњу школу у Книћу која има око 4.500 метара квадратних, а коју похађа 200 ученика због чега је планирано да се вишак простора искористи и за будући Научно- образовни центар.

Према речима министра, у Србији је планирано отварање неколико оваквих центара.

Са радом је почео Научно-истраживачки центар у Тршићу са посебним програмом који се односи на језик и друштвене науке. Сасвим је извесно да ће један од центара радити у Белој Цркви са програмом који се односи на геонауке, додао је Шарчевић.

Научно-образовни центар који је планиран у Книћу радиће у Средњој школи која се налази на територији ове локалне самоуправе, а окосница програма биће концепт целоживотног учења.

 Овде ће бити организован смештај, исхрана и боравак ученика, као у Истраживачкој станици Петница, али радимо на томе да боравак на семинарима не финансирају родитељи, него да се то ради кроз ђачке задруге…, рекао је Шарчевић. 

Према министровим речима, предност Книћу даје близина Крагујевца, који је универзитетски град, близина аеродома „Лађевци“, као и богата туристичка понуда овог краја.

Министар је рекао да је познато да је у Србији мали наталитет и мали број ученика, али  да се када је реч о школама све може другачије организовати.

Шарчевић  је рекао да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја подржати све општине које покажу спремност да раде на овај начин.

Представници општинског руководства упознали су министра са планом за оживљавање раније угашених школа у тој општини.

На територији општине Кнић имамо 10 школа које су угашене- Желимо да упослимо школе, да правимо креативне центре и да запошљавамо људе, истичу челници локалне самоуправе.

Loading