ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Планирано отварање тренинг центара за вештачку интелигенцију

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас у Новом Саду са градоначелником тог града Милошем Вучевићем о могућности да се у Новом Саду отвори Центар за изучавање вештачке интелигенције

Шарчевић и Вучевић рекли су новинарима да је у Новом Саду и Београду планирано отварање тренинг центара за науку, односно изучавање вештачке интелигенције и истакли да је то део заједничког пројекта Србије и једне од најмоћнијих светских компанија у овој области из Кине, Нови Змај.

Говорећи о пројекту са компанијом Нови Змај, Шарчевић је рекао да је циљ формирање најпре тренинг центара у Београду и Новом Саду, а потом и у Трстенику.

Прва фаза почиње 8. октобра, кад долази делегација из Кине. Они ће сагледати понуде за простор и кадрове и даће своју опрему, што је веома важно, јер се ради о веома скупој опреми. Низ других центара за промоцију науке ћемо отворити у наредном периоду, најавио је Шарчевић.

Он је поновио да Влада Србије поклања значај развоју информационих технологија.

Градоначелник Вучевић је истакао да би отварање Центра у Новом Саду била велика ствар за град који већ има успешне основне и средње школе, снажан Универзитет, Научно-технолошки парк и Институт Биосенс.

Тиме бисмо учврстили позицију Новог Сада као лидера у Србији за све информационе, комуникације технологије. Све оно што се до јуче чинило футуристички, данас је то реалност, рекао је Вучевић.

Он је додао да нема добрих резултата у економији без јаког образовног система, што привлачи и стране инвеститоре.

Центар за вештачку интелигенцију у Новом Саду требало би да буде у Спенсу.

Loading