ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Одржана online јавна расправа о два нацрта закона из области високог образовања и студентског организовања

Јавна расправа о Нацрту о изменама и допунама Закона о високом образовању и Нацрту закона о студентском организовању почела је данас и трајаће до 17. априла.

Државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја Маријана Дукић Мијатовић оценила је да предложене измене и допуне Закона о високом образовању омогућавају да Србија поврати пуноправно чланство у Европској асоцијацији за обезбеђивање квалитета у високом образовању (ENQA).

Према њеним речима, у Нацрту закона додатно је појашњено да академци који су завршили академске студије  могу уписати струковне мастер студије.

Она је казала и да су уведене и одредбе за продужење рока студирања за студенте који студирају по старом програму.

Нацртом законом је на иницијативу представника студената предвиђен и продужетак рока за завршетак студија за такозване старе студенте. Представници Министарства имају добру сарадњу и у сталној су комуникацији са представницима студената“, рекла је она.

Како је навела, додатно се дефинише и оквир теолошког образовања у Републици Србији у складу са његовим посебностима.

Дукић Мијатовић је оценила да су оба законска предлога усаглашена са европским стандардима и да су од великог значаја за академску заједницу у Србији.

Како је истакнуто, посебно је важно што Србија први пут добија закон о студентском организовању.

У Закону о високом образовању до сада је препознат био само студентски парламент као вид организовања.

Нацртом Закона о студентском омогућава се стварање различитих студентских организација, попут студентских конференција, које ће имати у надлежности усаглашавање ставова и координисање студентских парламената и утицај на уписну и јавне политике од значаја за студентску заједницу, као и унапређење њеног положаја.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја позвали су данас стручну јавност и све заинтересоване да се укључе у јавну расправу која траје до 17. априла.

 

 

Loading