ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почело ПИСА истраживање у школама у Србији

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић обишао је данас ученике Четврте београдске гимназије, који учествују у ПИСА истраживању, које се у Србији спроводи до 18. априла.

“Очекујемо да тестирањем читалачких компетенција, природних наука, математике и креативног мишљења установимо докле је стигао наш образовни систем и на који начин да га унапредимо “, рекао је Ружић.

Он је подсетио да је након претходног ПИСА тестирања из 2018. године и објављених резултата, образовни систем одмах реаговао, да је Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања почео да ради на новим образовним стандардима за 13 предмета у основним школама. Ти стандарди, према његовим речима, биће завршени до краја године, а да након тога следе обуке за наставнике.

Ружић је рекао да очекује да резултати тестирања буду на нивоу претходних и да се нада се да ће бити за нијансу бољи.

Он је указао да је пандемија оставила одређени утицај на образовни систем и да ће се рефлексија тог утицаја уочити на ПИСА тестирању, не само у Србији већ и у остале 84 државе у свету у којима се спроводи истраживање.

ПИСА 2022 тестирање у Србији се врши на узорку од 7.600 петнаестогодишњих ученика из 193 школе, од којих је 178 средњих стручних школа и гимназија и 15 основних. Школе су изабране методом случајног узорка. Током тестирања ученици на рачунарима раде задатке у доменима читалачке писмености, науке, математике и креативног мишљења.
Резултати овог истраживања биће доступни јавности након обраде, почетком децембра 2023. године.

Loading