ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почетак градње школе и вртића у Београду на води

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и министарка екологије и заштите животне средине Ирена Вујовић присуствовали су данас свечаној церемонији полагања камена темељца за изградњу школе и вртића у оквиру најсавременијег образовног кампуса у Београду на води.

На церемонији су поручили да је брига о људима најважнија, као и повећање животног стандарда грађана.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изразила је задовољство зато што се на атрактивној локацији разговара о деци и образовању.

Атрактивна локација за Београд је увек атрактивна локација за читаву Србију. Због чега? Због тога што ‘Скок у будућност’ не видимо без малишана, 400 ученика ће испунити просторе основне школе, чији камен темељац данас постављамо. На површини од 800 квадрата биће вртић у коме ће деца учити по моделу својих васпитача, захваљујући сопственој креативности и сопственим идејама“, рекла је Ђукић Дејановић.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић рекла је да нема лепшег повода за окупљање него када се граде вртићи и школе, додајући да је изузетно поносна што је део тима који има такву визију за Београд и Србију, а у чијем је центру брига о људима, брига о најмлађима и улагање у образовање.

Улагање у образовање је најбољи могући начин да уложите у будућност једне земље. А данас смо овде управо због тога. И желим да кажем, такође, да ово није ни вртић, ни школа заправо за привилеговане. Ово ће бити државни вртић и државна школа. И са сваким новим вртићем и са сваком новом школом коју градимо, не само у Београду, у читавој Србији, ми се трудимо да подигнемо улагање у образовање и стандард у нашем школству на једну степеницу више“, рекла је Брнабић.

Министар финансија Синиша Мали оценио је да је ово нова фаза и ново поглавље изградње Београда на води, додајући да осим прелепих објеката, нове ватрогасне станице која је отворена пре два дана, великог тржног центра, данас се започиње са изградњом и школа и вртића.

Ова школа која ће примити 400 ђака имаће и спортске терене, имаће и своју ботаничку башту. Овај вртић од 800 квадрата примиће око 80 малишана, тако да ће своје прве дане провести у најлепшем, најбољем, најсавременијем објекту у овом делу Београда. И то показује колико смо посвећени квалитету живота наших суграђана, то показује колико смо посвећени будућности наше деце“, рекао је Мали.

Мали је истакао да све што се гради, не гради се „као симбол неке грађевине“ већ се све ради због људи и због деце. „И управо изградња овог вртића, ове школе је сведочанство о томе“, рекао је Мали.

Школа за коју је данас постављен камен темељац имаће модерне учионице, специјализоване кабинете, велику фискутурну салу са кошаркашким тереном, мини ботаничку башту и пуно садржаје за рад и уживање на отвореном. У дворишту школе налазиће се бројни спортски терени и учионица под ведрим небом. Упоредо са почетком изградње школе почиње се изградња најмодернијег државног вртића, а оба објекта се налазе у непосредној близини изграђене старе Поште које ће у будућности имати интерактиван Дечји музеј и дечје позориште чиме ће се у потпуности употпунити садржај за најмлађе генерације.

Брнабић, Мали, Ђукић Дејановић и Вујовић су заједно положили камен темељац за изградњу школе и вртића и оставили поруке у временској капсули за будућа покољења.

 

Loading