ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почетак пројекта „Премошћавање дигиталног јаза за најугроженију децу“

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици и представник УНИЦЕФ-а у Србији, Дејана Костадинова најавили су данас почетак пројекта „Премошћавање дигиталног јаза за најугроженију децу“.

Циљ пројекта је унапређивање доступности образовања за ученике који припадају некој од осетљивих група. Пројекат подразумева и нове ресурсе, техничку опрему и рад кроз школске активности усмерене на квалитет учења. Вредност пројекта је око 2 милиона евра, а спроводиће се у 30 школа широм Србије.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је данас да је један од приоритетних циљева Владе Србије и Министарства једнако право и доступност образовања и васпитања без дискриминације и издвајања по било ком основу.

Инклузивни приступ довео је  до укључивања већег броја деце из осетљивих група у систем образовања у Србији. Током ванредног стања, успостављана је настава на даљину, као модел који треба да помогне да се одржи и очува образовни процес у време пандепидемије, а посебна пажња била је усмерена на рад са ученицима из осетљивих друштвених група“, навео је он.

Ружић је истакао да је подршка пружена кроз мере индивидуализације и набавку 1650 уређаја и 2400 интернет картица. 

Таква подршка је резултирала чињеницом да је 96% ученика из осетљивих друштвених група било обухваћено наставом. Ово су показали подаци истраживања које је Министарство реализовало са Уницеф-ом и Институтом за психологију. На основу резултата тог истраживања, мапирали смо потребе, и Министарство и  Уницеф ће уз финансијску помоћ Европске комисије почети реализацију пројекта Премошћавање дигиталног јаза у Србији за децу из осетљивих група“, казао је министар.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици указао је да је образовање основно право у ком треба да уживају сва деца.

ЕУ је спремна да настави са пружањем помоћи Србији да испуни најургентније потребе изазване Ковидом 19. Нама је образовање приоритет. Треба да прилагодимо образовни систем потребама које се јављају у учењу на даљину и онлајн учењу и да никога не запоставимо“, казао је он и додао да је овај пројекат важан за премошћавање дигиталног јаза.

Набавком 1800 таблета за 30 школа у Србији, као и других наставних алата и подршке, овај пројекат ће помоћи да се образовни систем прилагоди новим изазовима које је донео Ковид“, закључио је амбасадор Фабрици.

Представница УНИЦЕФ-а у Србији, Дејана Костадинова рекла је да ће од тога корист имати најмање 12.000 деце.

Стварање једнаког и инклузивног приступа дигиталном образовању пружа младим људима дигиталне вештине које ће их припремити за конкурентно тржиште рада. Европска унија је највећи донатор Србије у домену образовања и од 2003. године је уложила више од 100 милиона евра.

Loading