ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка младим талентима Србије

Компанија НИС и EXIT фондација синоћ су у Београду у свечаној сали АКУД „Лола“ организовали панел дискусију на тему „Подршка младим талентима у Србији – немогућа мисија, да или не?“. Панел је организован у склопу обележавања пет година од покретања НИС-овог програма за сарадњу са научним и образовним институцијама „Енергија знања“.

Циљ организатора је био да се на овај начин покрене дијалог и пронађу системска решења која ће да допринесу останку младих у Србији, као и повратку оних који су стекли знање и праксу у иностранству. Ово је почетак дугорочне заједничке акције ЕXIT и НИС-а да се унапреде услови за останак младих талената у Србији што би допринело њеном убрзаном развоју.

Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја похвалио је компанију НИС због улагања у образовање и позвао друге компаније да следе тај пример.

Многи наши истраживачи и научници се након усавршавања у иностранству враћају у Србију, то се не дешава масовно, али постоји и наш је циљ да таквих примера буде што више, рекао је министар.

Нагласио је да чињеница да ће буџет Министарства просвете, науке и технолошког развоја у 2018. години бити много већи говори о приоритетима Владе Републике Србије.

Како бисмо ухватили корак са четвртом технолошком револуцијом учинили смо велике ствари, од увођења информатике као обавезног предмета у петом разреду основне школе,  преко нових одељења за надарене за информатику у гимназијама и  повећања квота за ИТ студије, па до опремања школа информатичком опремом. Следеће године у процес дигитализације биће уложено чак 70 милиона евра, изјавио је Шарчевић.

Иван Петровић, председник УО ЕXIT фондације је овом приликом истакао да је у 21. веку кључна ствар за све државе и градове како привући и задржати младе таленте који су мотор целог друштва.

И вечерас, и током протекле две деценије, показали смо бројне примере како је могуће окупити младе таленте и направити светски резултат у Србији, и нека то буде почетак ширег системског процеса за подршку и очување младих талената у земљи. ЕXИТ фондација у сарадњи са компанијом НИС, наставиће да ради на овом циљу кроз пројекат Yоутх Хероес, рекао је Петровић.

Снежана Лакићевић, саветник директора Функције за организациона питања за сарадњу са научним и образовним институцијама НИС-а подсетила је да је пре пет година НИС покренуо “Енергију знања” верујући да су млади, знање и наука покретач онога чему тежи  компанија. Такође, додала је, веровали смо да можемо допринети стварању бољих услова у образовању, подстицању и подршци онима који желе више, који сањају знање и вредно на томе раде.

Посвећеност покреће на акцију. Акција води ка остварењу планова, а наш план је да створимо услове да најбољи остану у Србији, да овде заједно са свим другим чиниоцима створимо амбијент који ће им омогућити напредак, усавршавање, рад на себи, али и добар живот и стварање породице.  На делу смо доказали да се може остварити планирано. Прве генерације наших стипендиста већ раде у НИС-у, стварају и напредују. Наредне генерације долазе. Поносни смо на њих јер су они енергија која ће донети бољитак и НИС-у и целом нашем друштву, навела је Лакићевић.

Овим поводом Кирил Тјурдењев, генерални директор компаније НИС, уручио је проректорима београдског и новосадског Универзитета захвалнице у име успешне дугогодишње сарадње и том приликом истакао да су успешни  разумели да је најважнији део одрживог развоја улагање у људе.

Задовољство је  водити компанију у чијој је стратегији већ пет година „Енергија знања“. Још је веће задовољство радити са младим колегама који су у НИС дошли управо кроз тај програм. Са наше тачке гледишта, могућност да се млади стручњаци образују и усавршавају у свету, али да се врате у своју земљу и имају право запослење – јесте сасвим могућа мисија. Зато је ово права инвестиција и зато је НИС овде да вам у томе помогне. „Енергија знања“ је енергент који најбоље покреће успех,  нагласио је Тјурдењев.

Loading