ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка развоју малих бизниса у оквиру програма StarTech

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић оценио  је данас да пројекат StarTech  доприноси остварењу кључних приоритета Владе Србије, а то су дигитализација и убрзани привредни развој заснован на науци, креативности и новим технологијама.

У сарадњи с Владом Србије и уз подршку  компаније Philip Morris, НАЛЕД је данас објавио јавни позив за доделу првих милион долара бесповратних средстава малим бизнисима и свима који желе да дигитализују своје пословање и улажу у развој иновативних производа и услуга како би отворили нова радна места и освојили нова тржишта.  Први годишњи конкурс је организован у оквиру пројекта StarTech, вредног пет милиона долара који је покренут с циљем унапређења конкурентности домаће привреде и читавог иновационог екосистема.

Заједно ћемо радити на повезивању факултета, научно-истраживачких центара и привреде са циљем развоја иновативних производа и услуга. Активности предвиђене на овом пројекту препознате и уврштене као мере у Акционом плану за спровођење Стратегије паметне специјализације за период 2021-2027. коју је припремило Министарство“, рекао је Ружић.

Према подацима Завода за статистику показују, 69 одсто великих привредних друштава у Србији је иновативно, док је тај проценат код мањих предузећа знатно нижи – свега 47%. Један од кључних изазова управо је слаба доступност финансирања иновативних пројеката.

У наредне три године путем грантова биће додељено више од 3,5 милиона долара и тим средствима подржано око 100 домаћих стартап тимова, предузетника, микро, малих и средњих предузећа. Уз то ће бити обезбеђено и неколико хиљада сати експертске подршке.

StarTech је први пројекат овакве врсте и за Philip Morris. Пажљиво пратећи визију Владе Србије у погледу трансформације српске економије, препознали смо да имамо довољно искуства и знања да пружимо значајну подршку. Спремни смо да својим примером подстакнемо и мотивишемо друге фирме, а држави помогнемо да изгради екосистем који ће бити привлачан за пословање иновативних компанија. Србија у којој постоји велики број предузетника, малих и средњих фирми које су усвојиле дигитално пословање, фокусирају се на иновативност, генеришу производе или услуге високе додате вредности и лакше наступају на страним тржиштима, биће земља са још јачом и отпорнијом економијом“ истакао је  Иван Милетић, директор корпоративних послова за регион југоисточне Европе у компанији Philip Morris.

Други стуб StarTech пројекта биће усмерен на унапређење регулаторног оквира за пословање иновативних компанија и промоцију иновација, највећих иноватора и Србије као инвестиционе дестинације.

Наша земља је прошле године поправила пласман на Глобалном индексу иновација (ГИИ) за четири места и сада је позиционирана као 53. међу 129 земаља. Иако се у области иновација боље котира у односу на већину економија са сличним БДП-ом, у европским оквирима је међу пет најслабије пласираних. Kроз StarTech предложићемо решења за подстицање дигиталне економије у Србији, као и унапређење позиције наше земље на ГИИ “ рекао је Душан Васиљевић, директор одељења за предузетништво и инвестиције у НАЛЕД-у.

Право аплицирања за бесповратна средства у оквиру StarTech програма имају предузетници, микро, мала и средња предузећа, као и тимови физичких лица до пет чланова. У оквиру првог позива моћи ће да конкуришу за укупно милион долара, а висина гранта зависиће од ЛОТ-а за који аплицирају.

У оквиру ЛОТ-а 1 намењеног стартап тимовима или бизнисима основаним не пре 2019. године, могуће је конкурисати за грантове од 15.000 до 25.000 долара у циљу развоја иновативне идеје (уз суфинансирање од 10%). ЛОТ 2 и 3 су намењени микро, малим и средњим предузећима основаним пре 2019. који могу да конкуришу за грантове од 25.000 до 50.000 долара (уз суфинансирање од 20%) за пројекте дигиталне трансформације или развоја иновација, а уколико уз то планирају нова запошљавања и излазак на инострано тржиште  могу да рачунају на бесповратна средства од 50.000 до 100.000 долара (суфинансирање од 30%). 

Рок за пријаве је 4. јун, а детаљне информације о програму, свим условима и неопходној документацији за учешће, заинтересовани апликанти могу да нађу на интернет сајту www.startech.org.rs, као и путем контакт центра на адреси info@startech.org.rs и броју 0800 000020.

Loading