ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Покренимо нашу децу

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић потписао је данас протокол о реализацији програма ”Покренимо нашу децу” са Српским савезом професора физичког васпитања и спорта и Aqua Viva, брендом  компанијом ”Књаз Милош”. Тиме је и званично почео да се реализује програм који има за циљ увођење свакодневне 15-о минутне физичке активности за ученике од првог до четвртог разреда у свих 1206 основних школа у Србији.

Након потписивања протокола министар је истакао важност физичка активност за правилан развој деце али и за њихову социјализацију. „Идеја пројекта није нова али смо је проширили на територију целе Србије. Став Министарства је да је потребно да деца буду што више активна и да воде рачуна о здравим стиловима живота, па смо због тога предвидели предмет  Физичко и здравствено васпитање. Професори физичког васпитања су веома добри ментори а имамо и солидне услове да се реализују програми свакодневне физичке активности“, поручио је министар Шарчевић.

На забрињавајућу статистику о здравственом стању деце у Србији, подсетио је Милош Петровић из Српског савеза професора физичког васпитања и спорта. Према тој статистици  чак 70 одсто ђака је недовољно физички активно, сваки четврти ученик је гојазан, док сваки пети има лоше држање.

„Програмом Покренимо нашу децу желимо да подигнемо свест јавности о проблему и последицама недовољне физичке активности код деце школског узраста и да укажемо на значај превенције бројних здравствених проблема редовним вежбањем, нарочито током детињства. У сарадњи са Министарством, уводимо свакодневну физичку активност у све основне школе у Србији, са циљем да променимо тренутну слику и жељом да овај програм постане добра навика будућих здравих генерација“, изјавио је Милош Стојисављевић, генерални директор компаније Књаз Милош.

Овај програм је намењен основцима од првог до четвртог разреда.  Аqуа Viva је обезбедила обуку за учитеље из свих основних школа у Србији, креативне материјале за вежбање и стручну подршку из научних, просветних и медицинских области. Ученици ће са својим учитељима од марта свакога дана вежбати по 15 минута према разноврсним моделима вежби које је за потребе програма осмислио Српски савез професора физичког васпитања и спорта.

 

Loading