ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Полагање теста из математике протекло без проблема

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита данас је у свим школама у Србији протекло без проблема, а ученици осмог разреда сутра ће од 9 до 11 часова полагати комбиновани тест.

 Kомбиновани тест састоји се од питања из биологије, историје, географије, физике и хемије. Потребно је да ученици на испит понесу ђачку књижицу са овереном фотографијом и  налепницу са идентификационим бројем ученика, графитну оловку, плаву хемијску оловку и гумицу.

Ученик решава тест према упутствима дежурних наставника и према упутству за израду теста које је штампано на самом тесту. Препоручује се да ученици одговоре прво пишу графитном оловком (што није обавезно), а тек на крају плавом хемијском оловком.  Одговори написани графитном оловком, као ни преправљани одговори написани хемијском оловком, неће бити признати при бодовању.

Ученици завршни испит полажу у учионици у којој дежурају по два наставника. Завршни испит организује се у складу са препорукама надлежних органа и институција и на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запослених. Сви ученици биће распоређени до 8.30 часова у учионице у којима полажу. Препоручено је и да ученици носе заштитне маске, док њихово ношење представља обавезу за наставнике.  У једној учионици биће највише 9 ученика, који ће бити распоређени на прописаној удаљености на основу препорука епидемиолошке службе.

Испред учионице у којој се полаже испит одређује се место на које ученици одлажу личне ствари које не смеју користити на испиту. На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, дигитрона, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

Ове године је по први пут успостављен систем реализације завршног испита који је дигитализован у свим процесима који се тичу припреме, прегледања и обраде тестова.

На сваком појединачном тесту ученик решава 20 задатака. Успех из основне школе носи 60 бодова, док на основу успеха на завршном испиту ученик може да освоји највише 40 бодова, односно највише по 13 бодова на тесту из српског/матерњег језика и математике и 14 бодова на комбинованом тесту.

Привремене резултате завршног испита основне школе објавиће 23. јуна до 8 часова. Уколико имају жалбе на резултате завршног испита ученици могу поднети у основним школама 23. јуна од 8 до 15 часова. Пријем и решавање жалби ученика на резултате завршног испита у окружним комисијама је 24. јуна од 8 до 16 часова, а објављивање коначних резултата завршног испита је 28. јуна дo 8 часова.

Резултати данашњег теста из математике налазе се на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја. https://prosveta.gov.rs/resenja-testa-iz-matematike/

Loading