ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Помоћ особама са аутизмом

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар омладине и спорта Вања Удовичић, градоначелник града Београда Синиша Мали, представници министарства за рад, запошљавање, борачка и  социјална питања  и представници Удружења особа са аутизмом данас су разговорали о начинима на које ресорна министраства могу да помогну особама са аутизмом. На састанку су договорени први кораци унапређења услова за њихов живот.

Након састанка министар Шарчевић рекао је да ће особама са аутизмом бити омогућено да користе фискултурне сале и базене у београдским школама, које их имају. Министар Шарчевић је рекао да је то прва мера  и да Министарство жели да више помогне и отвори своје објекте за децу са аутизмом и ван Београда.

Њима ће бити на располагању студентска одмаралишта, пре свега на Златибору, а касније и на Авали и Палићу. Сада следе и разговори на тему њиховог школовања, рекао је Шарчевић.

Министар здравља Златибор Лончар истакао је да није реч само о томе да се дају објекти на коришћење, те да ће уз особе са аутизмом увек бити и стручно особље.

Не сме да се деси ниједна грешка. Нисмо само дали објекте, већ желимо да све буду под контролом, уз поштовање процедура, рекао је Лончар.

Особама са аутизмом биће омогућени и бесплатни термини у градским спортско-рекреативним центрима уз пратњу стручног особља, како би им се омогућило да се баве спортом најмање два пута недељно, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали. Док ће, према речима министра Удовичића, Министарство омладине и спорта особама са аутизмом омогућити коришћење спортских и рекреативних објеката на подручју целе  Србије.

Задовољство због договора који су данас постигнути  показали су и представници Удружења,  истичући да су ово први и јако битни кораци који ће потпомоћи живот особама са аутизмом и њиховим породицама.

Loading