ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посао и после средње школе

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са представницима Америчке привредне коморе – извршном директорком Вером Николић Димић и Милицом Самарџић, задуженом за образовање. На састанку одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја разговарано је о досадашњој сарадњи и будућим активностима.

Представнице Привредне америчке коморе представиле су едукативни  пилот пројекат „Бизнис процес аутсорсинг школа“ (Business Process Outsourcing škola BPO) , који има за циљ додатно оснаживање и професионално усавршавање наставног кадра који би знања преносили ученицима у одабраним средњим стручним школама. Сврха пилот пројекта је да укаже на могућности унапређења постојећег школског система и учења страних језика, како би ученици са завршеним средњим стручним образовањем, али и са добрим познавањем страних језика брже и лакше нашли квалитетан посао у BPO индустрији, која је већ двадесетак година присутна на тржишту у Србији.  Моде пословања  BPO  индустрије заснива се на трансферу дела пословних процеса једне компаније екстерном партнеру. У последњих шест година ова индустрија је значајно проширила своје капацитете доласком америчких компанија Sitel и NCR . У наредних годину дана требало би да се отвори нових 1100 радних места, на која би могли да се запосле ученици након четвртог степена средње стручне школе, али уз добро познавање страних језика.

На састанку је представљен  и едукативни програм Америчке привредне коморе у Србији „ AmChamps – Млади лидери промене“, који се реализује четврту годину за редом.

Министар Младен Шарчевић подржао је пројекте који имају за циљ подизање квалитета образовања и истакао да је у претходних пет месеци када је реч о дуалном образовању направљено доста партнерских односа са привредним субјектима, привредним коморама  и локалним самоуправама, те да је изузетно важно да ученици имају праксу у компанијама.

Тoкoм дaнaшњeг сaстaнкa, oбe стрaнe су oцeнилe дa нису искoришћeнe вeликe мoгућнoсти сарадње у области образовања, те да ће будући заједнички  пројекти ту сарадњу унапредити.

Loading