ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посета Млекарској школи у Приоту

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима посетио је данас Млекарску школу са домом ученика „Др Обрен Пејић“ у Пироту. Млекарска школа је стручна школа која образује кадрове у области производње и прераде хране, при чему је уже специјализована за кадрове млекарске индустрије.

„Ово је одлична школа и претеча дуалног образовања. Школа добре педагошке праксе која негује традицију прављења пиротског качкаваља“, навео је министар Шарчевић након обиласка школе и производних радионица у којима се припрема пиротски качкаваљ и други производи од млека .
Осим чувеног пиротског качкаваља у овој школи ученици праве и беле сиреве, полутврде и сиреве са плеснима, вурду. Према речима директора школе Драгана Станојевића, они ученике припремају за рад, у школи се све ради на традиционални начин и дневно се преради око 3.000 литара млека.
Саветник министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање Габријела Грујић Гарић, каже да у креирању националног модела дуалног и предузетничног образовања, постоји идеја за формирање ученичких команија при школама, а да је Млекарска школа одличан пример таквог вида дуалности у процесу учења, јер су ученици уједно активни у производњи и преради млека .
„Током школовања добијају надокнаде, а кроз овакав вид учења стичу завидне компетенције. Бенефити оваквог вида учења се огледају у веома квалитетним стеченим функционалним знањима, а бенефити школе огледају се у могућности да од продаје сира и производа од млека, улажу у развој технологије у овој области и тиме унапреде образовање својих ученика“, рекла је Грујић Гарић.
Министар Шарчевић претходно је разговарао са градоначелником Пирота Владаном Васићем и директорима предшколских установа, основних и средњих школа са територије Пиротског округа.
Градоначелник Васић је истако да је задовољан сарадњом локалне самоуправе са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и да у Пироту нема школа са блокираним рачунима и неплаћеним рачунима, те да они годишње улажу у разне видове образовања око 350 милиона динара.

 

Loading