ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посета школама у Лесковцу и Власотинцу

Саветник министра просвете, науке и технолошког развоја за дуално образовање Габријела Грујић Гарић, помоћник министра за средње образовање Снежана Марковић и координатор за рад школских управа Јасмина Ђелић  посетиле су данас  Школу за дизајн и текстил у Лесковцу у којој се примењују принципи дуалног образовања. Захваљујући домаћим и страним привредницима ова  школа је обезбедила одличне услове за стручну и практичну наставу ученика.

Директорка школе Мара Каранфиловић приликом обиласка школе показала је кабинете и радионице за практичну обуку ученика – радионицу за  плетење, радионицу конфекције, кабинет ткања, кабинет за цртање и сликање, кабинет за графику. Она је посебно истакла помоћ немачке Организацие за међународну сарадњу ГИЗ у спровођењу дуалног образовања и стварању бољих услова за ученике.

Габријела Грујић Гарић, саветник министра навела је да је ова школа  одличан пример и снажна подршка увођењу дуалног модела образовања у наш образовни систем.

„Школа је показала висок степен одговорности, као и квалитета у спровођењу модела дуалног образовања кроз склапање уговора са немачком компанијом „Фалке“, уз подршку ГИЗ-а у коме ученици активно учествују у производном процесу уз чврсту веру да ће у тој компанији наћи своје будуће запослење“, рекла је Грујић Гарић.

Након обиласка Школе за текстил и дизајн, представници Министарства у Центру за стручно усавршавање у образовању у Лесковцу одржали су састанак и са директорима предшколских установа, основних и средњих школа Јабланичког округа.

Јасмина Ђелић, координатор за рад школских управа упознала је присутне са актуелним пословима који се односе на измену системског закона и подзаконских аката.

„По први пут организоваћемо обуке за директоре. Формирана је Радна група чији је задатак да уреди обуке директора, испит и лиценцирање за директоре. Прве обуке за директоре планирамо да реализујемо током зимског распуста и да овим обукама обухватимо директоре образовно-васпитних установа које су током екстерне евалуације оцењене јединицом или двојком у односу на стандарде квалитета рада“, истакла је Ђелић.

Према њеним речима обуке су неопходне да би се појачале компетенције  директора за педагошко вођење установа.

Саветник министра за дуално образовање Габријела Грујић Гарић информисала је присутне о предузетим активностима на увођењу националног модела дуалног образовања и предузетништва.

Снежана Марковић, помоћник министра за средње образовање говорила је о статусу изборног предмета информатика будући да ће од следеће године информатика бити обавезан предмет у школама од петог разреда.

На састанку, између осталог,  било је речи и о плановима за формирање општинских савета родитеља како би се појачала њихова улога у доношењу одлука о животу и раду школе.

Јасмина Ђелић, указала је и на значај хоризонталног учења, као и на значај коришћења ресурса Регионалног центра за усавршавање наставника.

Представници Министарства обишли су и Основну школу „8.октобар“ у Власотинцу, која је током екстерне евалуације оцењена највишом оценом за квалитет рада, а њена успешна пракса описана је и у публикацији „Примети, промовиши, прошири“ коју су објавили УНИЦЕФ и Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

 

Loading